YGS- Dil ve Anlatım Fiillerde Çatı Test

18.12.2016 tarihinde Dil ve Anlatım Soru Bankası kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 0 Yorum Yapılmış.

1.Aşağıdaki cümlelerden hangisi, özne-yüklem ilişkisi bakımından ötekilerden farklıdır?

A) Sabaha kadar dışarıda dolanmıştı.
B) Odasının önü dün temizlenmişti.
C) Kırmızı elbisesini yeni giyinmişti.
D) Beni dinlemiyor diye sızlanmıştı.
E) o kuşağı beline yeni kuşanmıştı.

2.Aşağıdaki dizelerden hangisinde, özne-yüklem ilişkisine göre ötekilerden farklı bir eylem vardır?

A) Her zaman önümü görürüm ben.
B) Aç mısın kardeşim gel olanı bölüşelim
C) Şiirlerim hep beni anlatır.
D Bu konuyu ben anlatırım.

E) Açları hep ben doyurama ki.

3.Aşağıdaki cümlelerin hangisi, özne-yüklem ilişkisi yönünden ötekilerden farklıdır?

A) Kapını üstüne gizli bir delik açıldı.
B) Daha sonra eskimiş boyalar iyice kazındı.
C) duvardaki deliklere bolca beton sürüldü.
Deve gelmesi için üç gün süre verildi.
E) İşini bitirince şöyle bir doğruldu.

4.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, özne-yüklem ilişkisi ötekilerden farklıdır?

A) Kurtlar en son Karadağ’da görüldü.
B) Tatlı uykusundan uyanıp gerindi.
C) Bu elbise ipek kumaştan dokundu.
D) Tarlalara bu yıl mısır ekildi.
E) Tarihi kapı gıcırdayarak açıldı.

5.Aşağıdaki cümlelerden hangisi, özne-yüklem ilişkisi bakımından ötekilerden farklıdır?

A) İki saat sonra iskelede görüştük.
B) Eski günleri anarak dertleştik.
C) Onunla en son çarşıda karşılaştık.
D) En son onunla güreştik.
E) Düğün alayının arkasından koşmuştuk.

6. I. Göz açıp kapayıncaya kadar soyundu.
II. Dün en son onula görüştük.
III. Telefon hatları gözden geçirildi.
IV. Sınıflarımız bir güzel temizlendi.
V. O, iyi bir dost kazandı.
Bu cümlelerin hangileri, özne-yüklem ilişkisi bakımından özdeştir?

A) I. ile IV.
B) I. ile II.
C) II. ile III.
D) III. ile IV.
E) II. ile V.

7. Aşağıdaki dizelerin hangisinde eylem, “etken çatılı” değildir?

A) Ardına düşmeden olay çözülmez
B) Kaymakam nihayet ufuktan göründü.
C) Düşmanlarım gayri ona yakınsın.
D) Düşmanlarım buna çok şevinmiş.
E) Kavga görünce kılıç kuşandı

8. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi “işteş” çatılıdır?

A) İki gündür süren olaylar bugün biraz yatıştı.
B) Görmeyeli ne kadar da değişmişti.
C) Foyası ortaya çıkınca gitmeye kalkıştı.
D) Her zaman, altından kalkamayacağı işlere girişir.
E) Üç yıldır küs olduğu kardeşiyle barıştı.

9. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi geçişizdir?

A) Herkes olayın sonunu merak edebilir.
B) Buraya beni ziyarete geldiğini söyleyebilirim.
C) Medya her olayı doğru yansıtmaz.
D) Bulaşıcı hastalıklar bu yolla da yayılabilir.
E) Arayan herkes, onu burada bulabilir.

10. Aşağıdaki atasözlerinden hangisinin yüklemi, “geçişsiz” bir eylemdir?

A) Er olan ekmeğini taştan çıkarır.
B) Görünen köy, kılavuz istemez.
C) Aman diyene kılıç kalkmaz.
D) Mum dibine ışık vermez.
E) Tekkeyi bekleyen çorbayı içer.

11. Aşağıdaki atasözlerinden hangisinin yüklemi, nesne alır duruma getirilmiştir?

A) Beylik fırın has çıkarır.
B) Gün doğmadan neler doğar.
C) Aç ayı oynamaz.
D) Erken kalkan yol alır.
E) Ağaç yaşken eğilir.

12.

I. Elbiseleri terziden aldırttı.
II. Mahalleyi boydan boya kazdırdı.
III. Duvarı kırmızıya boyattı.
IV. Dolaplara tek tek baktırdı.
V. Uzun bir dilekçe yazdırdı.
Yukarıdaki dizelerin hangisinde, geçişsiz bir eylem, geçişli (oldurgan) yapılmıştır?

A) I.      B) II.      C) III.      D) IV.     E)V.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem, çatısı değiştirilerek nesne alır duruma getirilmiştir?

A) Kitabınızı bugün getireceğimi unuttum.
B) Dünkü olayı ayrıntılarıyla anlattım.
C) Havuzdaki pis suyu boşalttık.
D) Bakana halkın beklentilerini ilettik.
E) Neden fikir değiştirdiğini soracaktım.

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, “edilgen çatılı ortaç (sıfatfiil)” vardır?

A) Onun hayatı böyle anlatılamazdı.
B) Seni bir daha göremem sanma.
C) Yazılan kitap çok, okuyan yok.
D) Torbasında taşıdığı baba yadigârı silahı çıkardı.
E) Çorak topraktan artık karnı doymuyordu.

15. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi ettirgendir?

A) Kitapları depodan getirdi.
B) Çocuğu kucağına alıp ata bindirdi.
C) Bebeği sallaya sallaya uyuttu.
D) Erken yağan kar çiçekleri soldurdu.
E) Lekeler çıkmadığı için döşemeyi bir daha sildirdi.

CEVAP ANAHTARI

  1. B    2. B    3. E    4. B   5. E    6. D    7. A    8. E     9. D    10. C    11. A    12. D     13. C     14. C    15. E

 

Please follow and like us:
Yazar Hakkında

Yazar : admin

Yazar Hakkında :

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayınız

Yorumlar
İsminiz
E-Posta Adresiniz
Yorumunuz

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.

  • Meta

  • Enjoy this blog? Please spread the word :)