YGS- Dil ve Anlatım Fiiller Konulu Test 1

18.12.2016 tarihinde Dil ve Anlatım Soru Bankası kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 0 Yorum Yapılmış.

Fiiller Test

  1. Çıngıraksız, rehbersiz deve kervanı nasıl,
    ipekli mallarını kimseye göstermeden,
    Sonu gelmez kumlara uzanırsa muttasıl,
    Ömrüm öyle esrarlı geçecek ses vermeden
    Bu dörtlükte, aşağıdakilerden hangisine örnek yoktur?
  2. A) Zincirleme ad tamlaması
  3. B) Sıfat-fiil
    C) Bileşik zamanlı eylem
    D) Zarf-fiil
    E) İsim tamlamasının sıfatı
  4. Aşağıdaki dizelerden hangisinde daha çok eylem vardır?
  5. A) Zafer yollarının bir yolcusuyum
    Çoban kızı, bana bir pınar göster
    B) Kırık mataramda kalmadı suyum
    Çoban kızı, bana bir pınar göster
    C) Acıma kuruyan nefeslerime
    Ben, şeref yolunun bir yolcusuyum
    D) Gel, şöyle bir pınar yok mu yakında
    Benim gibi yanıyor, bak şu geceler
    E) Sürünü bırak da ay ışığında
    Çoban kızı, bana bir pınar göster
  6. “Aman, eşyaları bir yerde unutmayalım!”
    Bu cümledeki eylemin kip, kişi ve anlam özelliği aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak belirtilmiştir?
  7. A) Gereklilik, çoğul birinci kişi, olumsuz
    B) Geniş zaman, tekil birinci kişi, olumsuz
    C) Şimdiki zaman, çoğul birinci kişi, olumlu
    D) Emir, çoğul birinci kişi, olumlu
    E) istek, çoğul birinci kişi, olumsuz
  8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem, ötekilerden farklı kip ve kişide çekimlenmiştir?
  9. A) Artık benden dilediğini istemesin!
    B) Bundan sonra geriye dönmesin!
    C) Her zaman neden böyle ağlarsın!
    D) Bana ayda bir telefon etmesin!
    E) Bir daha beni aldatmasın!
  10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili eylem, kip kaymasına uğramamıştır?
  11. A) Başımız sıkışınca hep onu ararız.
    B) Belki, salıya ben de size uğrarım.
    C) Yazları, komşuların yazlığına geliyoruz.
    D) Akşama size biraz geç uğrarım.
    E) Her gün kardeşini görmeye gidiyor.
  12. I. Her espriye güler misin?
    II. Artık bana inanır mısın?
    III. Dostlarına güvenir misin?
    IV. Hep bu saatte uyur musun?
    V. Bundan sonra çalışır mısın?
    Bu cümlelerde kullanılan “gelecek zaman anlamlı eylemler”, aşağıdakilerin hangisinde bir arada verilmiştir?
  13. A) I. ile III.
    B) II. ile III.
    C) II. ile V.
    D) I. ile V.
    E) III. ile V.
  14. Aşağıdaki dizelerin hangisinde, “bileşik zamanlı eylem” yoktur?
  15. A) Her şeyden çok severdim bayram şekerlerini
    B) Dolaşırdım çocukluk dünyamın renklerini
    C) Kandilleri yanardı küçük minaremizin
    D) Beyaz eli taze yufka kokardı annemizin
    E) Yepyeni bir hayat sürer içinde evimizin
  16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “bileşik zamanlı eylem” vardır?
  17. A) Siparişleri iki gün içinde getirtmeliyiz.
    B) Önceleri, gelip gitmeyi hiç aksatmazdı.
    C) Bence, sen bu yükün altından kalkabilirsin.
    D) Bence bu metinden bir şey anlamazsın.
    E) O beni aramadıkça, ben de onu aramayacağım.
  18. (I) Otuz evli mezra insanlar birbirine girdi. (II) Herkes, korku içinde muhtarın gelmesini bekliyordu. (III) Hâlbuki muhtar şimdi çok uzaklardaydı. (IV) Hasan orya üç saatte varmış. (V) Muhtar gelene kadar zaten olan olmuştu.

Bu parçada numaralanan cümlelerden hangisinin yüklemi, ekeylemle çekimlenmiş ad soylu sözcüktür?

  1. A) l.       B) II.        C) III.         D) IV.       E)V.

10.“Değil” sözcüğü, aşağıdaki atasözlerinden hangisinde, ekeylemin olumsuzu olarak kullanılmamıştır?

  1. A) akıllı ile deli bir değil.
    B) Tiyatroya giden sen değil midin?
    C) Bu konuda tek kusurlu o değil.
    D) Fakirlik ayıp değil, tembellik ayıp.
    E) söylediklerini anlamıyor değilim.
  2. Özel bileşik eylemler, “yeterlik, tezlik, sürerlik, yaklaşma” olmak üzere dörde ayrılır.
    Buna göre, aşağıdaki cümlelerde yer alan özel bileşik eylemleri ikişerli gruplarsak, bunlardan hangisi tek kalır?
  3. A) Adam, çocuğun arkasından bakakalmış.
    B) Şu metinleri hemen daktiloyla yazıver.
    C) Sinemaya zamanında yetişebildiniz mi bari?
    D) Çocuğa kapıyı zamanında açıvermediniz mi?
    E) Bu sorulara akşam bakamaz mısın?
  4. Aşağıdaki dizelerin hangisinde ötekilerden farklı yolla yapılmış bir bileşik eylem vardır?
  5. A) Ben gelene kadar sen mangalı eşeleyiver.
    B) Kızıl bir bayrak sallanadursun gönderde her daim.
    C) Şu elbiseleri toplayıver sana zahmet.
    D) İhtiyar, terleyedursun gömülüp yorganına
    E) Yaptıklarına şimdilik sabrediyordu.
  6. Aşağıdaki dizelerin hangisinde, hem ortaç (sıfatfiil) hem de adlaşmış ortaç vardır?
  7. A) Artık demir almak günü gelmişse zamandan
    Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan
    B) Rıhtımda kalanlar bu seyahatten elemli
    Günlerce siyah ufka bakar gözleri nemli
    C) Biçare gönüller! Ne giden son gemidir bu
    Hicranlı hayatın ne de son matemidir bu
    D) Dünyada sevilmiş ve seven nafile bekler
    Bilmez ki giden sevgililer dönmeyecekler
    E) Birçok gidenin her biri memnun ki yerinden
    Birçok seneler geçti; dönen yok seferinden
  8. Aşağıdaki dizelerin hangisinde, ortaç (sıfatfiil) yoktur?
  9. A) Çıktım yücesine seyran eyledim
    Dost ile gezdiğim yerler perişan
    B) Bozulmuş bahçeler virane bağlar
    Bülbülün konduğu dallar perişan
    C) Terk etmiş ilini bir benli suna
    Kuğusu olmayan göller perişan
    Ö) Fenadır dünyanın ötesi fena
    Öpüp kokladığım güller perişan
    E) Kırılmış perdesi çalmıyor sazım
    Sazlar düzen tutmaz teller perişan
  10. Gökyüzünün başka rengi de varmış
    I
    Geç fark ettimtaşın sert olduğunu
    II
    Su insanı boğar, ateş vakarmış:
    III                         IV
    Her doğan günün bir dert olduğunu

insan bu yaşa gelince anlarmış
V
Bu dizelerde numaralanan sözlerden hangisi eylem değildir?

  1. A)         B) III.         C) I.        D) IV.         E) V.

 

CEVAP ANAHTARI

  1. D     2. D      3. E      4. C      5. A      6. C      7. E      8. B       9. C       10. B        11. A      12. E       13. D     14. E       15. C

 

Yazar Hakkında

Yazar : admin

Yazar Hakkında :

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayınız

Yorumlar
İsminiz
E-Posta Adresiniz
Yorumunuz

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.

  • Meta