YGS_ LYS Sıfatlar Konu Testleri

22.10.2016 tarihinde Dil ve Anlatım Soru Bankası kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 0 Yorum Yapılmış.

1- “Alt” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı görevde kullanılmıştır?
A) Tencerenin altının delindiğini fark ettim.
B) Alt katta otura komşular kavga ediyor.
C) Ayak altında fazla dolaşmayınız.
D) Altına bir sandalye çekti, sandalyeye oturdu.

2- “Kırık” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ Kırık bardakları çöpe atmalısınız.” cümlesindekinden farklı görevde kullanılmıştır?
A) Kırık sopayla çocuğu dövdü.
B) Yerlerde kırık camlar vardı.
C) Kırık pencereden soğuk giriyordu.
D) Ekmek kırıklarını toplar mısınız?

3- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir sıfat birden fazla adı nitelemiştir?
A) Büyük köy ve kentlerin büyük dertleri olur.
B) Küçük oğlunun askerde olduğunu söyledi.
C) Benim isteğim dışında hareket etmesin.
D) Kötü çocuklarla gezmeni istemiyorum.

4- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde pekiştirilmiş sözcük sıfat görevinde kullanılmamıştır?
A) Buradan dümdüz giderseniz o köye varırsınız.
B) Tertemiz düşüncelere, güzel ve tatlı rüyalara dalıyorum.
C) Duman, kir, pas yok, masmavi gökyüzü ışıl ışıl yüzünü gösterir.
D) Bembeyaz elbiseleri ile temiz yüzlü çocuklar geçiyor yanımdan.

5-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde niteleme sıfatı vardır?
A) Birkaç gün donra ayrılıyorsun.
B) Kolay soruyu görünce sevinmişti.
C) Oraya iki saat sonra varırız.
D) Bizim köyde kaç gün kalacak.

6- “Her şey seninle güzel.” cümlesindeki sıfatın türü nedir?
A) Niteleme sıfatı

B) Soru sıfatı
C) Belgisiz sıfat

D)İşaret sıfatı

7- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-lık,-lik” eki farklı kelime türetmiştir?
A) Kalabalık sokaklarda fazla dolaşma.
B) Masanın üzerinde tuzluk yoktu.
C) Çiftçi, tarlasına korkuluk dikmiş.
D) Kömürlükte, kullanılmayan eşyalar var.

8- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir isim birden fazla sıfat tarafından nitelenmiştir?
A) Açık sözlü öğrencilere iyi davranır.
B) Kolu kırık hastaları getirmeliyiz.
C) Başarılı, terbiyeli çocuklarla gezin.
D) Teneke kutuları yol ortasına bıraktı.

9-“Bütün” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı görevde kullanılmıştır?
A) Bir oturuşta bütün bir ekmeği yedi.
B) Bütün güller bu sabah açılmış.
C) Bozuk paraları verip bütün para aldı.
D) Bütün bütün yutuyordu köfteleri.

10- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sayı sıfatı yoktur?
A) Okul taşıtının devrilmesi sonucu iki öğrenci yaralanmış.
B) Yarışmada dereceye giren öğrencilere birer kitap verildi.
C) Ana okulunda  okuyan kardeşi okula tek başına gidemiyor.
D) Babası yeni girdiği bu işten yüzde elli kâr etti.

11- “Kısa” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde “Olanları kısa kısa anlattı.” cümlesindekiyle aynı görevde kullanılmıştır?
A) Kısa saçları, siyah gözleri vardı.
B) Kısa boyuna bakmadan iddia ediyor.
C) Kısa kes, seninle uğraşamam.
D) Kısa soruları önce yanıtlardı.

12- “-cı,-ci” eki aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir kelime türetmiştir?
A) Kapıcı çocuk her sabah gazete getiriyor.
B) Türkücü gençlere fazla itibar ediliyor.
C) Köfteci Salih’in dükkânı yine doluydu.
D) Dükkânda gördüğüm oduncu sen misin?

cevap anahtarı

  1.  C  2. D  3. A  4. A  5. B  6. C 7. A  8. C 9. D  10. C  11. C  12. D

 

Please follow and like us:
Yazar Hakkında

Yazar : admin

Yazar Hakkında :

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayınız

Yorumlar
İsminiz
E-Posta Adresiniz
Yorumunuz

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.

  • Meta

  • Enjoy this blog? Please spread the word :)