YGS-LYS Sıfatlar Konu Testleri

20.10.2016 tarihinde Dil ve Anlatım Soru Bankası kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 0 Yorum Yapılmış.

 

1-“Gökyüzü masmavi bulutlarla kaplıydı.” cümlesinde ne tür bir sıfat vardır?
A) Soru sıfatı

B) Belgisiz sıfat
C) Sayı sıfatı

D) Pekiştirme sıfatı

E)  İşaret bsıfatı

2- “Çocuğun koca kulakları, incecik boynu, iri ve yusyuvarlak kafası vardı.” tümcesinde kaç tane sıfat vardır?
A) 3    B) 4    C) 5    D) 6  E) 2

3- “Küçük ve şen çocuklar beyaz uçurtmalarını engin tepelerde uçuyorlardı.”  cümlesinde aşağıdaki  sözcüklerden hangisi sıfat değildir ?
A) Küçük

B) Beyaz

C) Engin

D) Tepelerde

E) Şen

4- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde pekiştirilmiş sözcük sıfat görevinde değildir?
A) Yemyeşil bir gömleğim var.
B) Masmavi gökyüzünde kuşlar uçuyor.
C) Mavi mavi gözleri vardı.
D) Yepyeni gömleğine mürekkep damlatmış.

E) Sapsarı buğdaylar etrafa yayılmıştı

5- Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde sıfat kullanılmamıştır?
A) Kurt dumanlı havayı sever.
B) Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.
C) Sakla samanı gelir zamanı.
D) Boş teneke fazla tangırdar.

E) Atı alan Üsküdar’ı geçti

6- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme sıfat görevinde kullanılmamıştır ?
A) Sepet sepet yumurtalar gördüm.
B) Çeşit çeşit giysiler vardı.
C) Öğrenciler sıra sıra dizildiler.
D) Mahallemizde eski püskü evler vardı.

E) Toz pembe hayaller kurmadık hiç.

7- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “sudan” sözcüğü nitelik bildirmektedir?
A) Bu sudan içen bir daha içmek istiyor.

B) Sudan geçip eve gitti.
C) Tabakları sudan geçirip öyle kaldırdı.
D) Eve gelinceye kadar sudan çıkmış gibi terledim.
E) Böyle sudan sebeplerle bizi kandıramazsın

 

8- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı “sıfat” ile sağlanmamıştır?
A) Kaç gündür nerelerdeydiniz?
B) Eve geldiğinizde saat kaçtı?
C) Kaç para aldığını biliyor musun?
D) Kaç saat beklediniz orada?

E) Kaçıncı katta oturuyorsunuz?

9-“Kötü ”kelimesi aşağıdakilerin hangisinde sıfat olarak kullanılmıştır?
A) Hastanın durumu kötü görünüyor.
B) Dostun iyisi kötü günde belli olur.
C) Kötü bakıyordu düşmanına.
D) İnsanın kötüsünü arkadaş edinme.

E) Maçta çok kötü yaralanmıştı.

10- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat yoktur?
A) Birkaç arkadaş balık tutmaya gittiler.
B) Onuncu yılın hatırına gelseniz bari.
C) Değişik balıklar tutuklarını sanıyorduk.
D) Her zaman olduğu gibi yine yanılmışım.

E) Günlerce onların gelmelerini bekledik.

 

11- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belgisiz sıfat kullanılmamıştır?
A) Onu bir akşam vakti gördüm.
B) Birtakım insanlar, bunu hâlâ anlayamadı.
C) Kimi kitaplar işe yaramaz.
D) Bir çiçekle yaz olmaz.

E) Birisini bulana kadar sen ilgilen bu işle.

12- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamını sağlayan kelime sıfat değildir?
A) Kaç liralık fatura kesilecek?
B) Oraya gidip de ne iş yapacaksın?
C) Kaçıncı katta oturuyorsunuz ?
D) Bu nasıl bir isim böyle

E) Ne kadar güzel konuşuyor değil mi?

 

13-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “uzun” kelimesi sözcük türü yönüyle farklıdır?
A) Duyduklarını uzun uzun bize anlattı.
B) Uzun filmler insanı sıkıyor.
C) Uzun bir sessizlik çöktü odaya
D) Uzun uzun parmakları vardır.

E) Uzun Hasan bana gelecek mi?

14-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfatın anlamında küçültme yapılmıştır?
A)İpince bir ip alıp gelmişti.
B)Yepyeni elbiseyle oyun oynanır mı?
C) Büyükçe bir salonda görüşüldü.
D) Bu soruyu tekrar tekrar sorma.

E) Epeski bir sandalye verdin bana.

15- Aşağıdaki cümlelerde geçen ikilemelerden hangisi sıfat görevinde kullanılmamıştır?
A) Sokaklar, vıcık vıcık çamur içindeydi.
B) Pırıl pırıl görünüyordu üstündeki elbise.
C) O, hiç doğru dürüst bir iş yapmaz.
D) O gelecek diye türlü türlü yemekler pişirmiş.

E) Şırıl şırıl akan derede yıkandı

cevap anahtarı

  1. D 2. B 3. D  4. C 5. C   6. C  7. D  8. B  9. B  10. E 11. D 12. E 13. A  14. C  15. B
Yazar Hakkında

Yazar : admin

Yazar Hakkında :

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayınız

Yorumlar
İsminiz
E-Posta Adresiniz
Yorumunuz

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.

  • Meta