Sözcükte Anlam Test

11.09.2016 tarihinde Dil ve Anlatım Soru Bankası kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 0 Yorum Yapılmış.

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yanmak” sözcüğü gerçek anlamda kullanılmıştır?
A) Oğlunun ölümüne çok yandı.
B) Çocuğun bu halini görünce içim yandı.
C) Bugün sınav olursa hepimiz yandık.
D) İlçemizin yakınlarındaki orman yanmış.

E) Ben yandım, sen yanma ne olur!

2. “Bu işe karınca kararınca bir katkımız olsun istedik.”
Yukarıda altı çizili kısmın cümleye kattığı anlam aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?
A) Güçleri yettiğince herkese yardımcı olmaya çalışıyorlardı.
B) Geçimlerini güçlükle sağlıyorlardı.
C) Hiçbir zaman altından kalkamayacağı işi yapmak istemezdi.
D) O işte kararlı görünüyor, geri dönmek istemiyor.

E) Yaptığı her işe dikkat ediyor, aşırı inceliyordu.

3. I. Haftaya bıraktığımız yerden başlarız.
II. Bu alışkanlıkları biran önce bırakmalısınız.
III. Sürahiyi masanın üzerine bıraktım.
IV. Bıraktım kendimi hayatın seline.
V. Laf yapmayı bırak, işe bak.
“Bırakmak” sözcüğü, hangi cümlelerde aynı anlama gelecek şekilde kullanılmıştır?
A) I – II B) II -V C) III – IV  D) IV – V   E)  I- IV

4. “Gönül” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmıştır?
A) Bu çocuğun okumaya pek gönlü yok gibi görünüyor.
B) Adam, bu kararın verdiği gönül rahatlığıyla İstanbul’a döndü.
C) O çocuk çok üzülmüş, biraz gönlünü hoş etmek gerek.
D) Para dediğin nedir, yeter ki gönlün zengin olsun.

E) Gönlüm beni dinlemiyor, ne yapayım!

5. “Atılmak” sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde “çıkarılmak” anlamında kullanılmıştır?
A) Bizim düğünümüzde kesinlikle silah atılmaz.
B) İtiraz eden oyuncu oyundan atıldı.
C) Bir boşluğunu bulunca hırsla üzerine atıldı.
D) Kalabalıktan biri hemen atıldı; ben yaparım, dedi.

E) Her işe hemen sen atılma, ayıp oluyor.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “sürekli yapılan bir işin aniden kesilmesi” anlamı vardır?
A) Sorularımın cevabını henüz alamadım.
B) Çok yalvardım ama yine de yazmadı.
C) Büyük bir şevkle yazılarını okuduğum yazar bugün yazmayıvermiş.
D) Beni beklemeyin, gelmeyebilirim.

E) Daha soruları hazırlamamış

7. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamıyla kullanılmıştır?
A) Masanın bir ayağı kırılmış.
B) Yaralıyı görünce acı bir çığlık attı.
C) İnce düşünceli insanın hali başka olur.
D) Tatlı bir tebessüm belirdi dudaklarında.

E) Dudakları susuzluktan çatlamıştı.

8. “ile” edatı aşağıdakilerin hangisinde diğerlerinden farklı bir anlamda kullanılmıştır?
A) Hasretinle yad ellerde dolaştım.
B) Kaç fethe koşan tuğlar ufuklarla yarışmış.
C) Bu yansımayla duvarda çizgiler beliriyor.
D) Sevgimin dile gelmesiyle açar çiçekler.

E) Benzinin bitmesiyle yolculuk da son buldu.

9. Aşağıdaki dizelerin hangisinde karşıt kavramlar bir arada kullanılmıştır?
A) Suya indi çakallar suya indi söğüt dalları
B) Kuş uçmaz kervan geçmez karanlık tuttu yolları
C) Ben ne inim ne cinim siz kimsiniz?
D) Derviş gibi nereden gelip böyle nereye gittiniz.

E) Kim bilir ne zaman dışarı çıkar köye gelen yabancı.

10. I. Ölen kocasına ağıt yakmış.
II. Bahçedeki kurumuş ağaçları yaktılar.
III. Çocuğun saçını çekip canını yakıyordu.
IV. Beş kuruş uğruna çocuğu yaktılar.

V. Kağıtları sobada yaktılar.
“Yakmak” sözcüğü yukarıdaki cümlelerde kaç değişik anlamda kullanılmıştır?
A) 5 B) 2 C) 1 D) 3  E)  4

11. “Laf aramızda” deyiminin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Belli bir amacı olmaksızın, rastgele söylemek
B) Bir sözden bir söze geçmek
C) Konuşup görüşmek, çene çalmak
D) Söylenilenin kimse tarafından duyulmaması

E) Söylenilenin sessizce söylenmesi

12. Aşağıdaki altı çizili sözlerden hangisi deyim olarak kullanılmamıştır?
A) Görevim için tüm sıkıntıları göze aldım.
B) Öğretmen, gözüne kestirdiği öğrenciye bir soru sordu.
C) Yaşlı adam gözünü kısarak bize baktı.
D) Küçük kızın, oyuncakta gözü kalmıştı.

E) Dolaptaki kitaplara bir göz attım.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim yoktur?
A) Cana geleceğine mala gelsin.
B) Bu bana pahalıya patladı.
C) Arkadaşlarından dert yanıyordu.
D) Bugün bir hayli dalgın görünüyordu.

E) Onun bu hali epey can yaktı.

14. Aşağıdaki deyimlerin hangisi “Devamlı bir kaygı, endişe içinde bulunmak” anlamındadır?
A) içli dışlı olmak

C) içini dökmek
B) içini kurt yemek

D) içini çekmek

E) iç geçirmek

15. I. Kızının lafını ağzına tıkayıvermişti.
II. Lafı ağzında geveleyip durma lütfen.
III. Laf taşıdığı için bu mahallede sevilmezdi.
IV. İkide bir niçin lafımı kesiyorsunuz?
V. Bütün çabasına rağmen lafı ağzından kaçırmış.
Yukarıdaki cümlelerin hangilerindeki deyimler anlamca birbirine yakındır?
A) I. ve II.

B) II. ve III.

C) I. ve IV.

D) IV. ve V.

E)  II:ve IV

CEVAP ANAHTARI

1.D  2.A   3.B  4.C  5.B  6.C  7.E   8. E   9. D

10. E   11. D   12. C  13. D  14. B   15. C 

Please follow and like us:
Yazar Hakkında

Yazar : admin

Yazar Hakkında :

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayınız

Yorumlar
İsminiz
E-Posta Adresiniz
Yorumunuz

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.

  • Meta

  • Enjoy this blog? Please spread the word :)