9 Edebiyat- Edebi Metin ile İlgili Test

10.09.2016 tarihinde Türk Edebiyatı Soru Bankası kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 0 Yorum Yapılmış.

1. Edebî metinlerle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?
A) Sanat yapma kaygısı vardır.
B) Sözlü ve yazılı olarak ortaya konabilir.
C) Ana malzemesi dildir.
D) Estetiğe önem verilir.
E) Somut kavramlara çokça yer verilir.

2. Bu köyün evleri, sokakları, mezarları gibi çocuklarında da siyah bir neşesizlik var. Renksiz dudakları, gülmek nedir bilmeyen durgun gözleri ağır bir hüzün içinde ölümü düşünüyor gibi. Ben bile yavaş yavaş onlara benzemeye başlamıyor muyum? Eskiden ölümü başka türlü düşünürdüm. İnsan elli sene, altmış sene gezer, koşar eğlenir. Sonra gözleri tatlı bir uyku ihtiyacıyla mahmurlaşmaya başlar. O vakit bembeyaz, temiz bir yatağa uzanır. Yeni başlayan uykunun hafif sarhoşluğu içinde gülümseye gülümseye sönüp gider.

Bu parçayla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Bir edebî metinden alınmıştır.
B) Nesnel anlatımdan yararlanılmıştır.
C) Mecaz anlamlı kelimelere yer verilmiştir.
D) Dil şiirsel işleviyle kullanılmıştır.
E) Sanatlı ifadelere başvurulmuştur.

3. Edebî metinlerde aşağıdakilerden hangisi en az kullanılır?
A) Duygular

B) Edebî sanatlar

C) Doğa güzellikleri

D) Fizik kuralları

E) Mimari yapılar

4. Aşağıdakilerden hangisi edebî metin olabilir?
A) İnsan sağlığıyla ilgili bir konferans metni
B) Yerçekimini anlatan bir metin
C) Doğa güzelliğini anlatan bir metin
D) Seçimle ilgili bilgiler veren bir metin
E) Bir kitabın içeriğini anlatan bir metin

5. Aşağıdakilerden hangisi edebî bir metni öğretici metinden farklı kılan bir özelliktir?
A) Kurmaca olması

B) Nesnel olması

C) Bilimsel olması

D) Evrensel olması

E) Gerçekliği esas alması

6. Edebî metinlerde anlam zenginliği dikkatimizi çeker. Günlük hayatta pek fazla kullanmadığımız bir kelime, edebî metinde çok farklı bir şekilde karşımıza çıkabilir. – – – –

Bu parça aşağıdakilerden hangisi ile sürdürülmelidir?
A) Bu durum eserde basit bir görünüme sebep olur.
B) Bu, günlük hayatta yaşadıklarımızın hayatımızı renklendirdiğini gösterir.
C) Bu tür eserleri anlamak için edebiyatçı olmak gerekir.
D) Bu özellik, edebî metnin zengin bir yapıya sahip olduğunu gösterir.
E) Bu farklılık, hayatımızı anlamsızlaştırır.

7. Aşağıdakilerden hangisi edebî metin değildir?
A) Roman

B) Makale

C) Hikâye

D) Fabl

E) Masal

8. – – – – metinlerde kanıtlanmaya çalışılan bir fikir yoktur. Metnin mesajı bizzat kendisidir. Dil genellikle şiirsel işlevde kullanılır. Bu metinler yaşanmış olayları bire bir anlatmak için yazılmaz. Kurmacadır, yazarın kurguladı- ğı bir olay örgüsü vardır.

Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?
A) Edebî

B) Öğretici

C)Tarihsel

D)Felsefi

E) Bilimsel

9. I. Şiir

II. Masal

III. Deneme

IV. Roman

V. Tiyatro

Numaralandırılmış türlerden hangileri anlatmaya bağlı edebî metinler içinde sınıflandırılır?
A) I. ve II.

B) I. ve III.

C) II. ve IV.

D) III. ve IV.

E) IV. ve V.

10. Aşağıdaki metinlerden hangisinde dil farklı bir işlevde kullanılır?
A) Edebiyat sempozyumunda sunulacak bir bildirinin metni
B) Çanakkale Savaşı’nı anlatan bir filmin senaryosu
C) Bir eleştirmenin izlediği sinemayla ilgili eleştiri yazısı
D) Osmanlı tarihiyle ilgili bir araştırma yazısı
E) 16. yy. Osmanlı mimarisiyle ilgili bir yazı

11. (I) Edebî metin asıl malzemesi dildir. (II) Kullanılan dil günlük dilden farklıdır ancak günlük dilden büyük ölçüde yararlanır. (III) Edebî metnin dili, onu ortaya koyan, yazan sanatçının kişiliğini, üslubunu yansıtır. (IV) Bu metinlerde dil, alıcıyı harekete geçirme işlevinde kullanılır. (V) Edebî metinler yan anlam değeri bakımından zengindir, gerçek anlamın dışında kullanılan sözcüklere yer verilir.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde bilgi yanlışı vardır?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

12. I. Çağrışımlara açık olması II. Yaratıcılık ürünü olması III. Tamamlanmış bir sitem olması IV. Kurmaca bir yapıya sahip olması V. Yaşamı tüm gerçekliğiyle yansıtması

Yukarıdakilerden hangisi edebî metinlerin özelliklerinden değildir?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

 

Cevap Anahtarı

1.E  2.B   3.D.  4.C   5. A    6. D   7. B    8. A   9. C  10. B  11. D  12. E 

Yazar Hakkında

Yazar : admin

Yazar Hakkında :

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayınız

Yorumlar
İsminiz
E-Posta Adresiniz
Yorumunuz

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.