Sözlü Anlatım Türleri İle İlgili Test

23.04.2016 tarihinde Dil ve Anlatım Soru Bankası kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 0 Yorum Yapılmış.

1. Aşağıda sunumla ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Sunumda dinleyicilerin soru sormalarına izin verilmelidir.
B) Sunumda hazırlanan metin ve slaytların eş zamanlı olmasına gerek yoktur.
C) Slaytlarda kullanılan ifadelerin açık ve net olmasına dikkat edilmeli.
D) Sunumda dinleyiciyi sıkacak uzun açıklamalardan kaçınılmalı.
E) Konuşmacı, anlatacağı konuya hâkim olmalı.

S.2. Aşağıdakilerden hangisi tartışma başkanının görevlerinden biri değildir?
A) Tartışmanın başında konuyu ve konuşmacıları dinleyicilere kısaca tanıtmak
B) Konuşmacılara soru sormak
C) Konuşmacıların konu dışına çıkmalarını engellemek
D) Konuşmacılara eşit süre vermek
E) Konuyu özetlemek, toparlamak

3. Aşağıdakilerden hangisi sunumu başarılı kılan etkenlerden değildir?
A) Savunulan düşünceyi ya da tanıtılan ürünü vurgulamak
B) Sunuma yoğunlaşmak
C) Görselliği ön plana çıkarmak
D) Sunumda kullanılan malzemeden etkin bir şekilde faydalanmak
E) Her konu başlığından sonra dinleyicilere soru sorma imkânı vermek

4. Aşağıdakilerden hangisi sunumdan önce yapılması gerekenlerden değildir?
A) Sunum için güncel bir konu belirlemek
B) Sunum yapılacak konu hakkında ayrıntılı bilgi edinmek
C) Sunumda kullanılacak slayt metinlerini hazırlamak
D) Sunumda anlatılacakları yazılı bir metin olarak hazırlamak
E) Sunum sırasında kullanmak için anketler düzenlemek

5. Aşağıdakilerden hangisi sunum sırasında yapılması gerekenlerden biri değildir?
A) Sunum yapan kişinin ciddi ve ağırbaşlı olması
B) Ses tonunun, vücut dilinin, jest ve mimiklerin konuyla uyumlu bir şekilde kullanılması
C) Sunumda kullanılacak slaytların ayrıntılı bir şekilde hazırlanması
D) Sunumda, konuya uygun bir fon müziğinin kullanılması
E) Sunumu gerçekleştiren kişinin konuya hâkim olduğunu göstermesi

6. Sunumda dil, aşağıdaki işlevlerden hangisiyle kullanılır?
A) Kanalı kontrol işlevi
B) Heyecan bildirme işlevi
C) Göndergesel işlevi
D) Dil ötesi işlevi
E) Alıcıyı harekete geçirme işlevi

7. Aşağıdakilerden hangisi tartışmanın aşamalarından biri değildir?
A)Tartışma konusunun seçimi
B)Tartışmayı yönlendirecek soruların belirlenmesi
C) Araç ve tekniklerin belirlenmesi
D) Tartışmanın yapılacağı fiziksel ortamın düzenlenmesi
E)Tartışma yapılacak yerde prova yapılması

8. Aşağıdakilerden hangisi tartışmadan beklenen faydayı vermez?
A)Sorulara soğukkanlılıkla cevap vermek
B) Söylenecek bir söz olmadığında susmayı bilmek
C) Emin olmadıkça bir konu üzerinde ısrar etmemek
D)Görüşleri çeşitli yollarla kanıtlamak
E)Söz cambazlığına başvurmak

9. Aşağıdakilerden hangisi tartışmayı yöneten başkanın görevlerinden biri değildir?
A)Konuyu ortaya koyup sınırlandırmak
B)Konuşmacıların konu dışına çıkmalarına izin vermek
C)Tartışmayı kurallara uygun olarak yürütmek
D)Suçlayıcı konuşmalara izin vermemek
E)Tartışmayı bir sonuca bağlayıp rapor hâline getirmek

10. Aşağıdakilerden hangisi bir tartışmacıda bulunması gereken özelliklerden değildir?
A) Savunduğu konuya hâkim olmak
B) Konu dışına çıkmamak
C) Söylenenleri dikkatle dinlemek
D) Karşı görüşlere kapalı olmak
E)Yapıcı eleştirilerde bulunmak

 

Cevap Anahtarı
1.B 2. B 3. E 4. E 5. C 6. C 7. B 8. C 9. B 10. D

Please follow and like us:
Yazar Hakkında

Yazar : admin

Yazar Hakkında :

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayınız

Yorumlar
İsminiz
E-Posta Adresiniz
Yorumunuz

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.

  • Meta

  • Enjoy this blog? Please spread the word :)