Mili Edebiyat Romanı ile İlgili Test 3

20.04.2016 tarihinde Türk Edebiyatı Soru Bankası kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 0 Yorum Yapılmış.

1. Aşağıda Halide Edip Adıvar’la ilgili söylenenlerden hangisi yanlıştır?
A) İlk eserlerinde (Seviye Talib, Handan, Kalp Ağrısı) aşk konularını işlemiştir.
B) Son dönemlerinde toplum hayatını ele alarak töre romanları yazmıştır.
C) Anı, hikaye, roman, eleştiri, makale, tiyatro türlerinde eserler vermiştir.
D) Ateşten Gömlek, Vurun Kahpeye adlı romanlarında Kurtuluş Savaşı yıllarını anlatmıştır.
E) Tatarcık romanında yazar “sanat, sanat içindir” düşüncesini ön plana çıkarmıştır.

2. Gelenek ve göreneklerine bağlı bir adam olan Naim Efendi, II. Abdülhamit döneminden emekli bir nazırdır. Damadı Servet Bey tam bir alafrangalık düşkünüdür. Torunları Cemil ve Seniha eskiye sırt çeviren, yeniyi hazmedemeyen birer züppedir. Seniha evlenemez ve Avrupa’ya kaçar. Bu suçu Naim Efendiye yükleyen Servet Bey karısını alarak konaktan ayrılır. Seniha İstanbul’a babasının yanına döner. Yalnız kalan Naim Efendi konağı kiraya verip kız kardeşinin yanına çıkma planı yapar, fakat kiracılar konağı eski ve sıkıcı bulurlar.
Paragrafta özeti verilen Yakup Kadri romanı aşağıdakilerden hangisidir?
A)Bugünün Saraylısı
B) Kiralık Konak
C) Sodom ve Gomore
D) Hüküm Gecesi
E) Kadınlar Tekkesi

3. Refik Halit Karay ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Deneme, anı, fıkra, kara mizah gibi türlerde de eser vermiştir.
B) Asıl ününü  “memleket hikayeleri”adlı eseri ile göstermiştir.
C) Refik Halit Karay’ın ilk romanı, “İstanbul’un İçyüzü” adlı eseridir
D) Realizmin önemli özelliklerinden biri olan gözlem eserlerinde göze çarpar.
E) Yazar, “memleket konulu”  şiirleriyle de meşhurdur.

4. Aşağıdakilerden hangisi Milli Edebiyat dönemi öykü ve romanının özelliklerinden biri değildir?
A) Halkın konuştuğu dil benimsenmiştir.
B) Romantizm ve klasizm akımlarının etkisinde kalınmıştır.
C) Konular İstanbul dışından (Anadolu) da seçilmiştir.
D) Uzun, anlaşılması zor cümle kuruluşlarından kaçınılmıştır.
E) Gerek konu, gerek seçilen karakterler bakımından bir “memleket edebiyatı” çığırı açılmıştır.

5. Yazarın hikayelerine Milli Savaş dönemi çoğu kez konu olmuştur. “Yaban” romanı da bu malzemeden teşekküldür. Sanatçı eserlerinde yerli kişileri kullanır. 1915’ten sonra Ziya Gökalp’in sadeleşme ilkelerini benimseyerek her yeni çıkan eserinde biraz daha duru bir dille yazmıştır. Eserlerinden bazıları Kiralık Konak, Ankara, Sodom ve Gomore vb.dir.
Yukarıda tanıtılan sanatçımız aşağıdakilerden hangisidir?
A) Halit Ziya Uşaklıgil
B) Halide Edip Adıvar
C)Refik Halit Karay
D) Ahmet Hikmet Müftüoğlu
E) Yakup Kadri Karaosmanoğlu

6. Milli Edebiyat akımından etkilenmiştir. Konuşma dilinin tüm sadelik ve canlılığını eserlerinde yansıtmıştır. Roman, hikaye, tiyatro, gezi yazısı türlerinde başarılı örnekler ortaya koymuştur. Yurdun çeşitli yörelerindeki güzel çirkin görünüşleri, töre kaynaklı doğru yanlış inançları gözler önüne sermiştir.
Paragrafta sayılan özelliklere bütünüyle sahip olan sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Reşat Nuri Güntekin
B) Peyami Safa
C) Mehmet Emin Yurdakul
D) Ahmet Hikmet Müftüoğlu
E) Halit Fahri Ozansoy
7. Aşağıdakilerden hangisi Milli Edebiyat dönemi sanatçılarından biri değildir?
A) Ömer Seyfettin
B) Ziya Gökalp
C) Mehmet Emin Yurdakul
D) Ahmet Hamdi Tanpınar
E) Yakup Kadri Karaosmanoğlu
8. Milli Edebiyat döneminde; … düşünceleriyle, … ve öyküleriyle, … edebiyat araştırmalarıyla gelişmeleri sürekli kılmaya çalıştılar.
Yukarıdaki parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) Fuat Köprülü – Ömer Seyfettin – Ziya Gökalp
B) Ziya Gökalp – Ali Canip – Ömer Seyfettin
C) Ali Canip – Fuat Köprülü – Ömer Seyfettin
D) Ziya Gökalp – Ömer Seyfettin – Fuat Köprülü
E) Ömer Seyfettin – Ali Canip – Fuat Köprülü
9. “Diyet, Bomba, Pembe İncili Kaftan ” adlı hikâyelerin yazarı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Refik Halit
B) Ömer Seyfettin
C) Hüseyin Rahmi
D) Halide Edip
E) Cevdet Kudret
10. Dilde sadeleşme, halka ve halkın sorunlarına inme amacı güderler. Türk tarihine karşı önemli bir yöneliş vardır. Başka sanat bilmeyiz karşımızda dururken Anadolu’muz.” İfadesi sanat anlayışlarını ifade der.
Yukarıdaki görüşler aşağıdaki edebi dönemlerden hangisine ait olabilir?
A) Edebiyat-ı Cedide
B) Fecr-i Âti
C) Tanzimat I. Dönem
D) Tanzimat II. Dönem
E) Milli Edebiyat
11. Aşağıdaki eserlerden hangisi Milli Edebiyat döneminde yazılan eserlerden biri değildir?
A) Saray ve Ötesi
B) Yaban
C) Ateşten Gömlek
D) Yalnız Efe
E) Dudaktan Kalbe
CEVAP ANAHTARI

1-E 2-B 3-E 4-B 5-E 6-A 7-D 8-D 9-B 10-E 11-A

Please follow and like us:
Yazar Hakkında

Yazar : admin

Yazar Hakkında :

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayınız

Yorumlar
İsminiz
E-Posta Adresiniz
Yorumunuz

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.

  • Meta

  • Enjoy this blog? Please spread the word :)