TÜRKÇE KARMA TEST 1

27.03.2012 tarihinde kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 0 Yorum Yapılmış.

 TÜRKÇE KARMA TEST
SORU 1)
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir noktalama yanlışı yapılmıştır?
a)Kötü dediğin kitap bu mu senin!
b)Küme küme dükkânlar vardı orada.
c)Neden anlatmadığını bilmeyen kalmadı?
d)Şu sıkıntılı günler bir geçse…
e)Buraya sakın gelmesin, diyor.
SORU 2)
“Marmara’da her yelken / Uçar gibi neşeli” dizelerinde olduğu gibi kimi sözler benzetme amacı gütmeden kendi anlamları dışında kullanılır. Aşağıdaki dizelerin hangisinde bu örneğe benzer bir kullanım mevcuttur?
a)Dalgalan sen de şafaklar gibi ey nazlı hilâl
b)Ben ezelden beridir hür yaşadım hür yaşarım
c)Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda
d)Bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı
e)Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda
SORU 3)
I.Heyecandan bildiklerini bile anlatamaz olmuş, iyiceşaşırmıştı
II.Onu evde bulamayınca çok merak etti.
III.Kimseye haber vermeden hemen çıkıp gitmiş
IV. Benim bu konudaki düşüncelerimi herkesbiliyor.
Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerin hangilerinde altı çizili sözcükler anlamca birbirine en yakındır?
a) I ve II    b) I ve III    c) I ve IV    d) II ve IV    e) III ve IV

SORU 4)
Onun böyle davranmasına önce bir anlam veremedim.
Bir zamanlar ben de seyahati severdim.
Bu işe yıllarca emek vermiş bir insandı.
Çoktandır böyle güzel bir   film izlememiştim.
Eskiden burada yemyeşil bir orman vardı
Bu cümlelerin hangilerinde altı çizili sözcükler anlamca birbirine yakındır?
a) I ve IV    b) II ve III    c) II ve V    d) III ve IV    e) III ve V
SORU 5)
“Bu işi nasıl olsa bitireceğim” Yukarıdaki cümleye altı çizili sözün kattığı anlam aşağıdakilerden hangisinde vardır?
a)İleri geri konuşmalarına hiç fırsat vermeyeceğim
b) Kaba davrananları hemen cezalandıracağım
c) Yola yorgun çıkmanın sakıncalarını anlatacağım.
d) Evdeki eski eşyaların tümünü onaracağım
e) Olayın gerçek sorumlularını er geç öğreneceğim
SORU 6)
“Kendimi bildim bileli onlar bu evde oturur.”
Altı çizili sözün cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır?
a)O, alışkanlıklarına bağlı bir kimsedir
b)Çocukluğumda bu tür oyunları hiç oynayamadım.
c)Onun bize gerçeği söylediğine inanıyorum.
d)Sizinle ilk karşılaştığım günü hiç unutamıyorum.
e)Bu köy öteden beri balıkçılıkla geçinir.
SORU 7)
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikilemeyi oluşturan sözcükler tek başına kullanılmaz?
a)Yalan yanlış bilgilerle doğru bir karar veremezsin.
B)Karşıdan güçlü kuvvetli görünüyordu
c)Mırın kırın etme de olanları anlat
d)Aradan aşağı yukarı on yıl geçti.
e)İngilizce’yi şöyle böyle bilir
SORU 8)
Romanın temel kişisi Mahmut, babasının isteği dışında, gizlice denizci olur. Fırtınalarla, dalgalarla boğuşarak yaşamını kazanmak en büyük tutkusudur onun. Ne ki babası ölünce denizi bırakıp Bodrum’a döner; bir köy ağasının kızıyla evlenip bu kez de ekmeğini topraktan çıkarmaya başlar. Ama deniz tutkusunu yenemeyen Mahmut, evini, karısını bırakıp tekrar denize döner.
Bu parçada altı çizili sözün yerine aşağıdakilerden hangisi getirilirse cümlenin anlamı değişmez?
a)Toprakta uğraşmaktan hoşlanmayan
b)Denizden uzak yaşayamayacağını anlayan
c)Denizin topraktan daha verimli olduğuna inanan.
d)Verdiği karardan ötürü kendisini suçlayan
e)Macerayı, aile mutluluğundan üstün tutan
SORU 9)
“Güzel” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde: “Güzel kız, oyunda çirkin kadın rolündeydi”cümlesindekiyle aynı anlam ve görevde kullanılmıştır?
a)Güzel bir iş gördün , aferin!
b)Güzel fırsattı, değerlendiremedin.
c)Güzel duygular besliyorum ona.
d)Bahçende güzel çiçekler var mıydı?
e)O güzel konuştu; ama yine de olmadı.
SORU 10)
“Dik” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde gerçek anlamıyla kullanılmıştır?
a)Dik oturmak sağlığımız için gerekir.
b)Dik saçlarını yatırmak için uğraştı.
c)Sesi dik ve küstahtı hepimizi kızdırdı.
d)Çocuğa dik bakınca oturuverdi
e)Büyük kentte büyüdüğünden sözü diktir biraz
SORU 11)
*Kolumu büktü ve elimdeki parayı aldı
*İpek büken kadınlardan biri ayağa kalktı
*Başını büktü; hiçbir şey diyemedi
*Halıları büktüler ve depoya kaldırdılar
*Adam direksiyonu sağa sola büküyordu
*Kağıdı büküp cebine koydu
“Bükmek” sözcüğü kaç farklı anlamda kullanılmıştır?
a) 2      b) 3      c) 4      d) 5      e) 6
SORU 12)
“Durum” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “konum” anlamında kullanılmıştır?
a)Bu durumda hiçbir maçı kazanamazdık
b)Durumu gittikçe bozulmaya başladı
c)Durumundan yabancı olduğu anlaşılıyor
d)Hal ve durum böyle işte diye, bitirdi sözünü
e)Onun durumunda biri için zor bir karardı
SORU 13)
“Kapanmak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde gerçek anlamında kullanılmıştır?
a)Okullar kapandı ya hemen denize koşar.
b)Bu ay dört iş yeri daha kapanmış.
c)Başkan; bu konu burada kapanmıştır dedi.
d)Yara kapanmış tehlike atlatılmıştı.
e)Kapı aniden kapanmış, içeride kalmışlardı.
SORU 14)
“Örtmek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “Kadın bebeğini yatırdı, yüzünü örttü” cümlesindekiyle aynı anlamda kullanılmıştır?
a)Gecekonduyu tenekelerle örtmüştü
b)Kapıyı örtüp arkasını sürgüledi
c)Sarmaşıklar duvarı örttü
d)Arkadaşının suçunu örtmeye çalıştı
e)Örtmeye çalışma, sen haksızsın
SORU 15)
“Bu yıl soğuk, hayvanları kırdı” cümlesinde “kırmak” sözcüğü hangi anlamda kullanılmıştır?
a)Azaltmak
b)Öldürmek
c)Sakatlamak
d)Etkilemek
e)Zayıflatmak
SORU 16)
Hangi cümlede ikilemeler görevce diğerlerinden farklıdır?
a)Ev ev dolaştılar onu bulmak için
b)Çocuk için için ağlıyordu
c)Ağlaya ağlaya anlattı olayı
d)Gözlerinden pırıl pırıl yaşlar döküldü
e)Yavaş yavaş gidiyorlardı
SORU 17)
“Ahmet eve geldiğinde arkadaşı çocuklara hikâyeyi yeniden anlatıyordu” cümlesinde kaç sözcüğün yerine zamir getirilebilir?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
e) 6
SORU 18)
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı bir zamirle sağlanmamıştır?
a)Bunun ne (bilgi yelpazesi.net) kadarı senindi?
b)Neyi bilmek gerekir yanıtlamak için?
c)Kaçlarında var bu zavallı kızcağız?
d)Kimleri gördün o toplantıda dün?
e)Nereye gittiğimi sen mi söyledin ona?
SORU 19)
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
a)Herşeyden kuşkulanırdı
b)Yüksek mi yüksek bir binaydı
c)Sıvalar pıtır pıtır dökülüyordu
d)Kardeşini gözet derdi bana
e)Dilbalığı almıştı balıkçıdan
  
SORU 20)
“En iyisi işi oluruna bırakmak, biraz geniş olunuz” cümlesinde “geniş” sözcüğünün anlamına en yakın kullanım aşağıdakilerin hangisinde vardır?
a)Bu konuda oldukça geniş bilgi sahibiydi.
b)Geniş bir soluk aldıktan sonra konuşmaya başladı.
c)Oldukça geniş bir dost çevresi vardı
d)Geniş iş imkanları varken yine de çalışmazdı
e)Her olaydan kolayca etkilenmeyen geniş bir adamdı
YANITLAR
1.c 2.a  3.a  4.c   5.e  6.e 7.c 8.b  9.d  10.b  11.b  12.c  13.e  14.c 15.a  16.d  17.b 18.a  19.a 20.e
Please follow and like us:
İlgili Terimler :
Yazar Hakkında

Yazar : admin

Yazar Hakkında :

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayınız

Yorumlar
İsminiz
E-Posta Adresiniz
Yorumunuz

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.

  • Meta

  • Enjoy this blog? Please spread the word :)