Şiir Bilgisi Test 1

23.03.2012 tarihinde kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 0 Yorum Yapılmış.

                     Şiir Bilgisi Test 1
1.    Dudağında yangın varmış dediler
Ta ezelden yayan koşarak geldim.
Alev yanaklara sarmış dediler
Sevda seli oldum, taşarak geldim.
Bu dörtlükte, aşağıdakilerden hangisi için bir örnek yoktur?
A) Redif
B) Yarım uyak
C) Tam uyak
D) Zengin uyak
E) Çapraz uyak
2.    Bir akşam mehtabı getiren bana
Bahçe kapısını açan bir eldi.
Gözlerim sevinçle baktı o yana
Yıldızlar içinde kadınım geldi.
Bu dörtlük aşağıdaki şiir türlerinden hangisini örneklemeye uygundur?
A) Lirik şiir
B) Epik şiir
C) Didaktik şiir
D) Satirik şiir
E) Dramatik şiir
3.    Sevdalı akşamlar tekin değildir
Pek dolaşma gönül viranesinde
        Bu dizelerle,
I.   Boyun eğildir
II.   Gururlu güneşler
III.   Aşkın efsanesinde
IV.   Şaka yoktur
sözlerinin tümü kullanılarak “çapraz uyak” düzeninde anlamlı bir dörtlük kurulmak istenirse, son iki dize aşağıdakilerden hangisinde verilenlerle oluşturulur?
A) IV – III – I – II
B) II – IV – I – III
C) II – I – IV – III
D) IV – III – II – I
E) I – II – III – IV

4.    –      Opera için yazılan manzum eserlerde görülür.
–      Acıklı ve korkunç bir olayı anlatır.
–      Anlattığı, insanın gözünün önünde tiyatro gibi canlanır.
Yukarıda özellikleri verilen şiir türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Lirik     B) Epik         C) Satirik   D) Dramatik     E) Pastoral
5. Aşağıdakilerden hangisinde “yarım uyak” vardır?
A)    Yağız atlar kişnedi, meşin kırbaç şakladı
Bir dakika araba yerinde durakladı
B)   Sabahleyin gökyüzü parlak, ufuk açıktı
Güneşli bir havada yaylımız yola çıktı
C)   Nihayetsiz bir ova ağarttı benzimizi
Yollar bir şerit gibi ufka bağladı bizi
D)   Bizden evvel buraya inen üç, dört arkadaş
Kurmuştular tutuşan ocağa karşı bağdaş
E)   Yaylımız tüketirken yoları aynı hızla
Savrulmaya başladı karlar etrafımızda
6.    Serpilmeye başladı bir yağmur ince ince
Son yokuş noktasından düzlüğe çevrilince
Bu dizelerde, aşağıdaki uyak türlerinden hangisi örneklendirilmiştir?
A) Zengin uyak
B) Yarım uyak
C) Tam uyak
D) Cinaslı uyak
E) Çapraz uyak
7.    Gevherî der işler hata
Katırlar baskındır ata
Olur olmaz maslahata
Çocuklar karışır oldu.
Bu dizelerde aşağıdaki şiir türlerinden hangisine özgü nitelikler ağır basmaktadır?
A) Epik           B) Lirik                   C) Satirik          D) Pastoral     E) Didaktik
8.    Sevgilim güvenme güzelliğine
Senin de saçların tarumar olur.
Bu iki dizeden, şiirin bütünüyle ilgili özel­liklerin hangisi kesin olarak belirlenebilir?
A) Yazıldığı dönem
B) Nazım çeşidi
C) Konusu
D) Uyak örgüsü
E) Ölçüsü
9. Aşağıdaki beyitlerin hangisinde redif yoktur?
A)    O gün gelsin neşemiz tazelensin de gör
Dünyayı hele sen bir barış olsun da gör
B)   Bahar gelince yine karşı dağlara
Bülbül figan eder iner bağlara
C)   Başka şeyler de vardı, ekmek gibi, su gibi
Gülüşler öpüşler ne bileyim hepsi
D)   Bu gece tek başıma karanlıktayım
Affet beni biraz kalbimi dinleyeceğim
E)   Durup dinlenmeden akan bir ırmakla
Ne güzel bir orman dolusu yeşil yaprakla 
10.  Dumanlıdır Aladağ’ın alanı
Ortasında sarı çiçek savranı
Yiğit durağı da aslan yatağı
Dilberleri hep de böyle ola mı?
Bu dörtlükle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A)   Düz uyak düzeni kullanılmıştır.
B)   I. ve II. dizelerde tam uyak vardır.
C)   11’li hece ölçüsüyle yazılmıştır.
D)   Dört dizede de redif kullanılmıştır.
E)   Halk edebiyatı şiir örneğidir.
11.  Sahipsize kimse bakmaz
Tarlasına suyu akmaz
Kız evladı ocak yakmaz
O da bir gün ele gider.
Bu dörtlüğün uyak dizilişi (örgüsü) ve türü aşağıdakilerden hangisidir?
A)   Düz – Yarım uyak
B)   Düz – Tam uyak
C)   Çapraz – Tam uyak
D)   Çapraz – Zengin uyak
E)   Düz – Zengin uyak
12.  Bir gün bile anmaz bizi andıklarımız
Er geç unutur sevgili sandıklarımız
En sonra kül olduk bu büyük yangında
Boşmuş tutuşup kor gibi yandıklarımız.
Bu dizelerde aşağıdaki şiir türlerinden hangisine özgü nitelikler ağır basmaktadır?
A) Satirik        B) Epik      C) Lirik               D) Pastoral           E) Dramatik
1 D 2 A 3 C 4 D 5 E 6 A 7 C 8 E 9 C 10 D 11 B 12 A
Yazar Hakkında
admin

Yazar : admin

Yazar Hakkında :

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayınız

Yorumlar
İsminiz
E-Posta Adresiniz
Yorumunuz

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.