9.Sınıf Türk Edebiyatı Karma Test 4

21.02.2012 tarihinde kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 3 Yorum Yapılmış.

9.Sınıf Türk Edebiyatı Karma Test 4
1. Aşağıdaki dizelerin hangisinde teşbih (benzetme)yoktur?
A) Kömür gibi gözlerinde gördüm ufku
B) Kaplan gibi sağlam bir yürek
C) Yaralı bir ceylan kalbi gibi içli bir sesin vardı
D) Kulu’nun eşsiz güzelliği büyüledi beni.
E) Köşelerde keklik gibi bakıp duran saksılar
İlim ilim bilmektir
İlim kendin bilmektir
Sen kendini bilmezsin
Ya nice okumaktır
2. Bu dörtlük için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) İnsanın öncelikle kendisini tanıması gerekir
b) İlmin asıl amacı insanın kendisini bilmesidir.
C) Kişi kendisini tanımak için okumalıdır.
D) Bazı şeyleri öğrenmek okumakla olur.
E) Okumayan insan cahildir.
3. Şiirle ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Koşma dörtlüklerle yazılan divan şiiri nazım biçimidir.
b) Gazel aruz ölçüsüyle ve beyitlerle yazılır.
C) Kaside övgü şiirleridir.
D) Her okuyucu aynı şiirden farklı yorumlar çıkarabilir.
E) Gazel aşk, tabiat ve güzellik konularında yazılır.


4.Aşağıdaki mısraların hangisinde imge yoktur?
A) Yârim, yağmur yüreklim, duyuyor musun?
b) Sırrımı söylüyorum vefakar balıklara
C) Bir tren ışığına, güneşe çekmek seni
D) Ruhumu bayrak yapıp ben teslim edeceğim
E) Sana doğru uzanan çaresiz ellerimi
5. Hangisi Halk edebiyatına ait nazım şekillerinden biridir?
A) Gazel       B) Rubai       C) Mersiye       D) Varsağı       E)Mesnevi
Yerin seni çektiği kadar ağırsın
Kanatların çırpındığı kadar hafif..
Kalbinin attığı kadar canlısın
Gözlerinin uzağı gördüğü kadar genç…
Sevdiklerin kadar iyisin
5 Yukarıdaki mısralarda okuyucuya verilmek istenen duygu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Gençliğimizin değerini bilmeliyiz.
B) Yaşamak için kötülük yapmak gerekmiyor.
C) Sevdiğimiz insanlara yakın olmalıyız.
D) Sağlığımız bizim için önemlidir.
E) İnsan nasıl hissederse o şekilde yaşar.
6. Aşağıdakilerden hangisi edebî (söz) sanatlardan değildir?
A) Telmih (Anımsatma)         B) Kişileştirme             C) Benzetme   
 D) Redif                 E) Hüsn-ü talil (Güzel adlandırma)
7. Aşağıdakilerden hangisi dramatik sanatlardan değildir?
A) Tiyatro       B) Dans C) Sinema     D) Opera       E) Edebiyat
8. Aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) İnsanlar duygularını hayallerini sadece dille ifade etmez.
B) Kafiyesiz ve ölçüsüz şiir olmaz.
C) Düz yazıyla yazılan eserlere “mensur” denir.
D) Manzume, olay anlatan şiirlere denir.
E) Şiirdeki seslerin uyum ve düzenine ahenk (ritim) denir.
9. Şiir ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?
A) Aynı şiirden herkes aynı anlamı çıkarır.
b) Şiire bakarak yazıldığı dönemi ve şairini tahmin edemeyiz.
C) Şairin hayatını, kişiliği bilmek şiiri yorumlamamıza katkı sağlamaz.
D) Şairler, şiir yazarken kendisinden önceki şairleri dikkate alm
E) Ruh hâlimize göre şiirden farklı anlamlar çıkarabiliriz.
10 Aşağıdakilerden hangisi edebi metin olabilir?
A) Yemek tarifi metni
B) Anne sevgisini konu alan bir metin
C) Trafik kazasını anlatan bir metin
D) Karadeniz’in nüfus yapısını anlatan bir metin
E) Avrupa Birliği konulu metin
11. Karlı dağların başında
Salkım salkım duran bulut
Saçın çözüp benim için
Yaşın yaşın ağlar mısın?
Bu dörtlükte kişileştirilen varlık nedir?
A) karlı dağlar    B) bulut      C) saç       D) gözyaşı       E) baş
Evet, ağlamaklı oluyorum, demdir bu
Hani kurşun sıksan geçmez geceden
Anlatamam nasıl ıssız, karanlık
Gene bir cehennem var yastığımda
Gel artık
12. Bu şiirde işlenen duygu (tema) aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yalnızlık        B) Öfke       C) Korku      D) Bitkinlik    E) Ümitsizlik
13. Aşağıdakilerden hangisi Türk edebiyatına ait bir şiir türü değildir?
A) Koşma    B) Gazel      C) Türkü      D) Şarkı        E) Tema
14. Divan edebiyatında din ve devlet büyüklerini övmek amacıyla yazılan şiirlere ne ad verilir?
A) Gazel      B) Kaside     C) Mesnevi      D) Şarkı        E) Rubai
1.D   2. E   3. A   4.E   5.D   6.E  7.D   8.E  9. B  10.E  11.B  12.B 13. A  14. E
Please follow and like us:
Yazar Hakkında

Yazar : admin

Yazar Hakkında :

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayınız

Yorumlar
İsminiz
E-Posta Adresiniz
Yorumunuz

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.

Anonymous
28 Mart 2013 - 19:51

berbat

Anonymous
30 Mart 2013 - 11:30

muhteşem

Anonymous
01 Nisan 2013 - 21:43

emeğe saygı katkınız için teşekkürler

  • Meta

  • Enjoy this blog? Please spread the word :)