Nesir Türleri Test 3

19.01.2012 tarihinde Dil ve Anlatım Soru Bankası kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 0 Yorum Yapılmış.

1.   “Analiz” dergisinde yayınlanan bu yazının, bir uzman kalemin ürünü olduğu, yazıda kullanılan ifadelerden de anlaşılıyor. Ayrıca yazar ele aldığı problemi doğuran faktörler ve bunların çözümünü sağlayacak önlemler üzerinde dururken, söylediklerini somut verilere oturtarak ispatlama yoluna gidiyor. Rakamlara, hesaplamalara bağlıyor örneklerini. Böylece yazısına objektif bir ağırbaşlılık, saygınlık kazandırıyor.
Paragrafta sözü edilen yazının türü aşağıdakilerden hangisidir?
A)  Makale
B)  Deneme
C)  Fıkra
D)  Söyleşi
E)  Eleştiri
2. Aşağıdaki yazın türlerinden hangisi olay kaynaklı bir tür değildir?
A)  Roman
B)  Hikaye
C)  Tiyatro
D)  Masal
E)  Makale
3. Namık Kemal’in “Lisan-ı Osmanî’nin Edebiyatımız Hakkında Bazı Mülahazat-ı Şamildir” başlıklı yazısı aşağıdaki nesir türlerinden hangisinin ilkidir?
A)  Eleştiri Yazısı
B)  Makale Yazısı
C)  Deneme
D)  Mektup
E)  Fıkra

4. O an kalbimden, özümden ne geçiyorsa öyle yazıyorum. En çok nelerden zevk alıyorsam ya da neleri hiç sevmiyorsam onlardan bahsediyorum. Okurlarım beni kınarmış, kınamazmış hiç ama hiç aklıma gelmiyor nedense.
Parçada sözü edilen yazı türü aşağıdakilerden hangisidir?
A)  Anı
B)  Deneme
C)  Fıkra
D)  Makale
E)  Gezi yazısı
5. Ali Şir Nevai’nin “Mecalis’ün Nefais” adlı eseri edebiyatımızdaki hangi nesir türünün ilkidir?
A)  Eleştiri
B)  Biyografi
C)  Otobiyografi
D)  Makale
E)  Mektup
6.   – Güncel konularda yazılır.
      – Kanıtlama yoluna gidilmez.
      – Kesin yargılara varılmaz.
      – Kısa gazete ya da dergi yazılarıdır.
Yukarıda özellikleri verilen nesir türü aşağıdakilerden hangisidir?
A)  Sohbet
B)  Anı
C)  Fıkra
D)  Deneme
E)  Makale
7. Bir eser veya yazarın beğenilen ya da kusurlu olan taraflarını ortaya koyan yazı türüne ne denir?
A)  Fıkra
B)  Söyleşi
C)  Eleştiri
D)  Röportaj
E)  Makale
8.     I.  Taklit yoluyla güzel hikâyeler anlatılır.
       II.   Oyuncu kadrosu tek kişiden ibarettir.
      III.   Dekoru, elbisesi, sahnesi yoktur.
      IV.  Günümüzdeki stand-up gösterisidir.
      Yukarıda özellikleri verilen tür aşağıdakilerden hangisidir?
A)  Ortaoyunu
B)  Meddah
C)  Karagöz
D)  Komedi
E)  Seyirlik Köy Oyunu
9. Aşağıdakilerden hangisi “Karagöz Oyunu”nun bölümlerinden değildir?
A)  Giriş
B)  Fasıl
C)  Bitiş
D)  Taklit
E)  Muhavere (Konuşma)
10.   I.  Olaylar hayal ürünüdür.
       II.   Yer ve zaman kavramı belirsizdir.
      III.   Evrensel konuları işler.
      IV.  Olaylar –miş’li geçmiş zamanda anlatılır.
       V.  Birtakım tekerlemelerle başlar.
Yukarıda özellikleri verilen düzyazı türü aşağıdakilerden hangisidir?
A)  Makale
B)  Deneme
C)  Masal
D)  Fabl
E)  Fıkra
11. Aşağıdaki sanatçılardan hangisi trajedi türünün ustalarından değildir?
A)  Corneille
B)  Racine
C)  Euripides
D)  Saphakles
E)  Moliere
12. Benim işim başka hayatların ilginç yönlerini, estetik değerlerini bazen överek, bazen ise yererek vermektir.
Bu sözleri söyleyen bir yazarın yazdığı yazı türü aşağıdakilerden hangisidir?
A)  Otobiyografi
B)  Biyografi
C)  Deneme
D)  Anı
E)  Günlük
1 A 2 E 3 A 4 B 5 B 6 C 7 C 8 B 9 D 10 C 11 E 12 B
Please follow and like us:
İlgili Terimler :
Yazar Hakkında

Yazar : admin

Yazar Hakkında :

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayınız

Yorumlar
İsminiz
E-Posta Adresiniz
Yorumunuz

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.

  • Meta

  • Enjoy this blog? Please spread the word :)