İSİMLER – TEST 2

28.01.2012 tarihinde Dil ve Anlatım Soru Bankası kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 0 Yorum Yapılmış.

                                İSİMLER – TEST
1.      Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özel ad yoktur?
A)   Türkçe, diğer dillerden daha fakir ya da zengindir, diyemeyiz.
B)   Seni Atatük Lisesi’nin ön bahçesinde iki saat bekledik.
C)   İç Anadolu Bölgesi’nde yazlar kurak ve sıcak geçer.
D)  Savaş ve Barış, herkesin severek okuyacağı bir romandır.
E)   “Gül, dalında güzeldir.” sözü benim çok hoşuma gider.
2.       Çoğul eki “-lar / -ler” adlara her zaman çoğul anlamı katmaz; saygı, abartma, aile vb. anlamlar da katabilir. Aşağıdaki cümlelerin hangisine çoğul eki, abartma anlamı katmıştır?
A)   Hayvanları korumak için elinden geleni yapıyordu.
B)  Teyzemlerin dükkânı buradan biraz ilerideymiş.
C) Gözler kalbin aynasıdır, sözüne inanmayın.
D) Sabahları biraz yürümek sağlığa iyi gelir.
E) Zavallı çocuğun eli yüzü kanlar içindeydi.
3.       Aşağıdaki cümlelerin hangisinde topluluk adı yoktur?
A)   Dağda kalan öğrencileri almak için geri döndük.
B)   Çoban, sürüyü bırakıp kaçtığı için cezalandırıldı.
C)   Elindeki gül demetini kime vereceğini biliyordum.
D)  Sınıf, bütün sorulara doğru cevap verdi.
E)   Aile içi şiddeti, derinlemesine incelemeden çözemezsiniz.

4.       Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük soyut ad değildir?
A) Sen her iyiliği karşılık bekleyerek mi yaparsın?
B)   Mutluluk, aslında kendi yüreğimizin derinliklerinde
C)  Sevgi olmadan hiçbir şey düzelmez toplumda.
D)  Huzur bulmak için bu küçük kasabaya geldik.
E)  Rüzgâr, olanca gücüyle binalara saldırıyordu.
5.       Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hal eki almış bir ad yoktur?
A)  Bu konu en çok müdürü ilgilendiriyor.
B)   Bunca yıl emek verdiği işinden ayrıldı.
C)  Öğretmenler odası için yeni masalar alınacak.
D)   Sağdan dönüp yüz metre yürüyün.
E)   Yeni aldıkları eve yarın taşınacaklar.
6.       Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bileşik ad yoktur?
A)   Birol, yeni bir inşaat firmasında işe başladı.
B)   Artık sonbaharı yaşamadan kışa geçiyoruz.
C)   Karayoluyla gelen birlikler görev yerine ulaştı.
D)  Bakanlıktakiler konuya açıklık getirmek istemedi.
E)   Akdeniz’in en sıcak olduğu dönemde geldik buraya.
7.       Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir ad takımı arasına tamlananın sıfatı girmiştir?
A)   Cep telefonunun faturasını yine ödememiş.
B)   Kırmızı yakalı ceketin yerini hatırlayamadım.
C)   Dershanenin güneş alan sınıflarına perde takıldı.
D)  Nefret her zaman en büyük düşmandır.
E)   Asla küçük çıkarların ardında koşmamalısın.
8.       Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı düşmüş ad tamlaması vardır?
A)   Burada her isteyen her şeyi kolayca bulabilir.
B)   Sevgiyi bütün dünyaya yayabilmeyi ne çok isterdim.
C)   Derinlerden gelen ürkütücü sesi tanıyordum.
D)   Dürüst insan, kimse yokken de doğruyu yapandır.
E)   Bugün yeni kiracısıyla bazı detayları görüşecek.
9.      Aşağıdaki  cümlelerin  hangisinde tamlayanıyla tamlananı yer değiştirmiş ad tamlaması vardır?
A)   Sözü hoşuma gitmedi bu konuşan adamın.
B)   Gerektiğinde en sert tepkiyi verecek gücümüz var.
C)  Bu akşama kadar ödevlerin bitmesi gerekiyor.
D)  Yeni sistemin yerleşmesi için birkaç yıla ihtiyaç var.
E)   Af getirilecekmiş devamsızlıktan kalan öğrencilere.
10.     Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı ortak bir ad tamlaması vardır?
A)   Futbolcunun attığı gol, izleyenleri çok etkiledi.
B)  Şiirin ölçüsünü ve türünü doğru yazınız.
C)   Büyüklerin de küçüklerin de hatalarını kabul et.
D)  Korkunun kişinin hayatında belirleyici olmaması gerekir.
E)   Sonunda müdürün en yakın dostu olmayı başarmıştı.
11.     Aşağıdaki cümlelerin  hangisinde zincirleme ad tamlaması vardır?
A) Eski okulumuzun genç yöneticisiyle tanışma fırsatı buldum.
B)   Eşyaların arasındaki bu parça çok gizemli gelmişti bana.
C)  Zorlu bir hayatın dikenli yollarında da güller vardır.
D)   Müzik öğretmeninin arabasını hiç gördünüz mü?
E)  Caddelerin ve sokakların temizliği için bütçe ayrıldı.
12.     Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ötekilerden farklı bir ad tamlaması vardır?
A)  Ankara Kalesi’ni dolaşmak için izin aldık.
B)   İnsanların özelliği nedir burada, bilmiyoruz.
C)  Arkadaşınızın derdini biliyorsanız bize söyleyin.
D)  Gözlerimin içine bak, o çok şey anlatır.
E)   Bir daha benim evime gelmenizi istemiyorum.
13.     Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir ad tamlaması bir sıfat tarafından nitelenmiştir?
A) Son öykünüzü okumak için sabırsızlanıyorum.
B) Küçük oğlumuzun okulu eve yakın değildi.
C)  Aldığım beyaz gülleri çöpe atıp döndüm.
D)  Senden, kirli masa örtülerini getirmeni istiyorum.
E)   Barış ve Faruk, hafta sonu İstanbul’u gezecekler.
14.     Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili ad yalın durumdadır?
A)   Günümüz bilgi çağı olduğu için çok çalışmalıyız.
B)  Yüzünde derin bir bıçak yarası vardı.
C)  Ben de Ayla’yı çalışkan biri olarak biliyorum.
D)  Gittikleri yerde bize ihtiyaçları olmayacaktır.
E)   Yaz tatilinde çalışan öğrencileri ödüllendireceğiz.
15.     Topluluk adı olmayan bazı sözcükler ad aktarması yoluyla topluluk anlamı kazanabilir.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya örnek vardır?
A)  Yeni kararları uzun tartışmalardan sonra aldık.
B)   Yarın şafakla birlikte ordu taarruza geçecek.
C)  Sobayı boyamak için bu kadar uğraşılmaz ki…
D)  Okul, yeni müdürün gelişine hiç sevinmedi.
E)   Geldiğimizde salon, çok kirli ve havasızdı.
16.     Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük ad olarak kullanılmamıştır?
A)   Bu şartları kabul etmezse onunla çalışmayacaklar.
B)   Yeni savcı yardımcısı bu olaydan sonra istifa etti.
C)   Bu işler de bitecek bir zaman sonra.
D)  Geceyi beklemeden hareket etmeniz yanlış olur.
E)   Yaralı  martı etrafına toplanan çocuklardan korkuyordu.
17.     Aşağıdaki sözcüklerden hangisi somut addır?
A) zekâ            B) ses                C) rüya
D) düşünce      E) cesaret
18.     Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili ad, yapısı yönünden ötekilerden farklıdır?
A)   Yazı, sözden daha etkilidir diyene inanmam.
B)   Bilginin ışığıyla aydınlanan beyinler yalandan uzak durur.
C)  Yolculuğumuz çok iyi geçti sayenizde.
D)  Yeryüzünde yaşayan milyonlarca canlıdan biri o.
E)  Sanatçı, topluma örnek olan kişidir.
Cevap anahtarı:
1. E  2. E  3. A  4. E   5. C  6. D  7. C  8. E   9.A   10. B  11. D  12. A   13. B  14. A  15. D  16. A  17. B  18. D

Please follow and like us:
Yazar Hakkında

Yazar : admin

Yazar Hakkında :

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayınız

Yorumlar
İsminiz
E-Posta Adresiniz
Yorumunuz

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.

  • Meta

  • Enjoy this blog? Please spread the word :)