İsim Tamlamaları- Test 1

28.01.2012 tarihinde Dil ve Anlatım Soru Bankası kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 0 Yorum Yapılmış.

 

1. I. Cama vuran ışıkta saçlarını tarıyor bir güvercin
II. Bir vapur düdüğü gölgesini düşürüyor gökyüzünden
III. Bir bulut elini yüzünü yıkıyor evlerin
IV. Bir rüzgâr usulca söndürüyor ufkun kandilini
V. Vuruyor gökyüzüne gözlerini anlamlı parıltısı
Numaralanmış cümlelerden hangisinde tamlayanla tamlananı yer değiştirmiş bir ad tamlaması vardır?
A) I      B) II     C) III       D) IV      E) V
2. Aşağıdakilerin hangisinde tamlayanı ve tamlananı sıfat tamlaması olan bir ad tamlaması vardır?
A) Duvarda bir resim, resimde kalabalık
B) Kalkmak üzereydi ak bir gemi limandan
C) Sesin ki denizin koylara girişi gibi
D) Alnımız bir uzun sabrın kabaran gelgiti
E) Kayıp bir tayın izini süreriz sanki
3. I. Akşamın koca denizine indim, yüreğim yanık
II. Leylak getiriyorsun bana güneşli bir günde
III. Sen gidiyorsun, leylaklar kalıyor mu sanki
IV. Düşünceler gibi filizleniyorsun gün geçtikçe
V. Leylak leylak bakıyorsun gözlerimin içine
Numaralanmış cümlelerin hangisinde tamlananı sıfat tamlaması olan bir ad tamlaması vardır?
A) 1      B) II      C) III      D) IV       E) V

4. “İçim boş kalan yuvaları gibi kuşların.”
Bu dizeler için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Sıfat tamlaması vardır.
B) Tamlayanı ve tamlananı yer değiştirmiş ad tamlaması vardır.
C) Tamlananı sıfat tamlaması olan belirtili ad tamlaması vardır.
D) Belirtisiz ad tamlaması vardır.
E) Tamlayanı düşmüş ad tamlaması vardır.
5. Aşağıdakilerin hangisinde tamlananı belirtme sıfatı almış bir ad tamlaması vardır?
A) Kime şiir yazmalı gecenin bir vakti.
B) Çocuklar ki saflığın has sesidir.
C) Gecenin yarısında uyuyor çocuklar.
D) Çocuklar ki rüyalarımızın serinliği.
E) Belki tıkır tıkır işleyen işleri var.
6. Sarsıyor temelini karanlık düşüncelerin
Hürriyet ordularının ayak sesleri
İkinci dizedeki tamlamanın türü aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) Belirtili ad tamlaması
B) Belirtisiz ad tamlaması
C) Takısız ad tamlaması
D) Zincirleme ad tamlaması
E) Sıfat tamlaması
7. Aşağıdakilerin hangisinde bir ad tamlaması vardır?
A) Hayatımda hep bu tür insanlardan kaçtım.
B) Gurbet yolu dikenlidir, taşlıdır.
C) Bir yangın söndürmek neye mal olur?
D) Bu senindir onu kimseye verme.
E) Hepimiz gür bir yangın gördük, çok acılıyız.
8. Aşağıdakilerin hangisinde adlaşmış bir sıfat ad tamlamasının tamlananı olarak kullanılmıştır?
A) Bana göklerin müjdesini getirir kuşlar.
B) Rüzgâr ayak izlerimi silmek için mi eser?
C) Suyu ayaklan sanır nilüfer çiçeği.
D) Bir asansör boşluğudur sanki apartmanlarımız.
E) Ben bir gurbet dertlisi gibi inler dururdum.
9. Aşağıdakilerin hangisinde ad tamlaması sıfat görevinde kullanılmıştır?
A) Heyecanlı bir nehir gibi geliyorum sana
B) Yusuf güzeli dizeler peş peşe okunuyor
C) Saatsiz bir bomba gibi sokak ortasında kalakaldım
D) Bu tuzağı sevmem engel değil ölümü alkışlamaya
E) Kalbimi kıran çiçeklerle barışmam bir daha
10. Aşağıdakilerin hangisinde tamlayanla tamlananı yer değiştirmiş bir ad tamlaması vardır?
A) uykularıyım, hiçbirimize benzemeyen çocukların.
B) Gecenin bir vakti rüyalarımıza şiir yazmalı.
C) Balkon kapısını aralıyoruz gökyüzüne her gece.
D) Budur işte sıkıntıdan kurtulmanın haberi.
E) Geçip gidiyor gece uygun adımlarla.
11. I. Geçmiyordu bir kartal gölgesi bile kızgın kayalardan
II. Batık gemilerin deniz diplerini sarar umutsuzluğu
III. Kardeşliğin akkuşu kalkar konar ovamıza
IV. Yaprakları dökülünce ağaç kuş yuvasını saklayamaz olur
V. Uçtu gitti aydınlık düşleri bir bir.
Numaralanmış dizelerin hangisinde belirtisiz ad tamlaması yoktur?
A) 1 B) II C) III D) IV E) V
12. Gökler yansıtıyor
O derin aynalarda
Söğüdün gölgesini
Dinleyelim dallarda
Yanık sesini yelin
Altı çizili tamlamaların türü aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) Belirtisiz ad tamlaması – belirtili ad tamlaması
B) Sıfat tamlaması – belirtili ad tamlaması
C) Sıfat tamlaması – belirtisiz ad tamlaması
D) Belirtili ad tamlaması – belirtili ad tamlaması
E) Belirtili ad tamlaması – belirtisiz ad tamlaması
13. Ad tamlamalarında kaynaştırma harfi “-n ve -s” dir.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala uymayan bir kullanım vardır?
A) Bu çeşmenin suyu çok güzel.
B) Kapının önünde bir dilenci vardı.
C) Hakan’ın babası ona bir bisiklet alacakmış.
D) Arkadaşının amcası hastaneye kaldırılmış.
E) Evin bahçesi çok genişti.
14. Aşağıdakilerin hangisinde bir ad tamlaması vardır?
A) Kıpkırmızıydı güller
Kapkara sarmaşıklar
B) Sen az uzaklaşıver
Umutsuzluklar başlar
C) Gökyüzü mavi, durgun
Ve yemyeşildi deniz
D) Korkarım beni bir gün
Bırakıp gidersiniz
E) Usandım yapraklardan
Çobanpüsküllerinden
15.Aşağıdakilerin hangisinde tamlayanı düşmüş bir ad tamlaması yoktur?
A) Öfkem zaman zaman kabaran bir ırmaktır.
B) Deniz gözlerime doğru yol alan bir martı mıdır?
C) Şarkısı ne zaman susmaya başlar hayatın.
D) Bu bahçe özlemlerimizi sürekli ayakta tutuyor.
E) Bir dağın yamacında değil miydi eviniz?
16. Aşağıdakilerin hangisinde herhangi bir tamlamaya yer verilmemiştir?
A) Bitti sanılan yerde yeniden başlayacak.
B) Hayatın yükünü kim taşıyabilir?
C) Kuşlardan bahsetmek isterim sana.
D) İstanbul’dur otuz yıl kana kana yaşadığım.
E) Taşlarına adeta resmim işledi İstanbul’un.
17. Aşağıdakilerin hangisinde bir ad tamlaması vardır?
A) Odasının bu kadar dağınık olması beni üzdü.
B) Senin bunu yapacağını bilseydim buraya gelmezdim.
C) Adamın geçen yaz burada cüzdanı kaybolmuştu.
D) Çocuğun güzel güzel çalıştığını görünce sevindim.
E) Kimsenin bize yardım etmediğini söylemek istemiyorum.
1. C   2. D    3. A    4. D  5. A   6. D    7. B   8. E   9. B  10. A   11. C    12. B    13. A  14. E   15. C   16. C      17. C
Yazar Hakkında
admin

Yazar : admin

Yazar Hakkında :

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayınız

Yorumlar
İsminiz
E-Posta Adresiniz
Yorumunuz

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.