SORU BANKASI-FİİLLER TEST

11.12.2011 tarihinde Dil ve Anlatım Soru Bankası kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 0 Yorum Yapılmış.

SORU BANKASI-FİİLLER TEST

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem bileşik bir eylemdir?
A) Toplantıda beslenme sorununu da ele aldık.
B) Son kitabı ile bir şiir yarışmasına katılacakmış.
C) Komediler seyirciyi yalnızca güldürmez.
D) Evin ne kadar ucuza satıldığını duyunca üzüldü.
E) İstanbul’da kentleşme, çözümü olmayan bir problemdir.


2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “O böyle düşünedursun, güvercin geldi pencereye kondu.” cümlesindeki koyu yazılı eylemle aynı yapıda bir özel bileşik eylem kullanılmıştır?
A) Her sabah aynı saatte kalkabilir misiniz?
B) Gürültülü müziğe tahammül edemiyordu.
C) Kaygısını karısına sezdirmemeye çalışıyor.
D) Onları evimize davet etmekten çekinir olmuştuk.
E) Ahmet Cemil onu karşısında görünce donakaldı.

3. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi bileşik yapıda değildir?
A) Nasıl olduğunu bir türlü öğrenemeyeceğiz.
B) Onu, küçük olduğu için affetmelisin.
C) Bu yağmur kokusunu hiçbir yerde bulamazsınız.
D) İyi bir doktor olabilmek için çok çalışmıştı.
E) Hiçbirimiz hazır değilken bu düşünceyi ortaya attılar.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yardımcı eylemle yapılmış bir bileşik eylem yoktur?
A) Sohbete dalıp kapının çaldığını fark etmemişiz.
B) Büyükbabasından miras kalınca zengin olmuş.
C) Sizinle görüşmeyi uzun zamandır arzu ediyorduk.
D) O aramıza katıldığında hepimiz tedirgin olmuştuk.
E) Bu yıl da sınava girmeyi göze alamadı.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde türemiş fiil yoktur?
A) Yaz bitti bütün turistler ülkelerine dönüyor.
B) Çocuk gece yarısı aniden ateşlendi.
C) Saçlarım, yaşlandıkça biraz daha kırlaştı.
D) Hareketleri hastalık ilerledikçe ağırlaştı.
E) Dershaneler en geç eylülde açılır.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlamca kaynaşmış bir bileşik eylem vardır?
A) Yıllardır uzak kaldığı memleketi burnunda tütüyordu.
B) Akşama kadar kapalı yerde kalmak başımı ağrıttı.
C) Bu senfoni bir tartışmaya benziyordu.
D) Tatlıdan üç porsiyon daha yiyebilirmiş.
E) Gözlerini gözlerimden ayırma hiç ne olur.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemi yapan belli değildir?
A) Saçlarını köşedeki berbere kestirmiş.
B) Yolun ortasında avazı çıktığı kadar bağırıyordu.
C) Başını masanın kenarına sertçe çarptı.
D) Buradan Adana’ya kaç saatte gidilir?
E) Dükkânı birkaç yıldır kardeşi işletiyormuş.

8. I. Öğretmenlerimiz her zaman bizimle övünürdü.
II. Bazı sorularda küçük hatalar belirlenirdi.
III. Misafirler için kuruyemiş ve mevye alınırdı.
IV. Toplanınca gece boyunca şarkılar söylenirdi.
V. Gittiği her yerde mutlaka tanınırdı.
Numaralanmış cümlelerin hangisinde özne-yüklem ilişkisi diğerlerinden farklıdır?
A) I. B) II. C) III. D) V. D) IV.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yüklem dönüşlü bir fiildir?
A) Olanları duyunca adamcağız kahroldu.
B) Ne düşündüğü, ne hissettiği bilinmez.
C) Bacalarından duman tüten evler gözüküyor.
D) Karlarla kaplı bir ovanın ortasındaydık.
E) Bir haftadır eve kapanmış arkadaşı.

10. “Fiilimsilerde de çatı özelliği görülür.”
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde edilgen çatılı bir fiilimsi (eylemsi) vardır?
A) Söylediklerini öncelikle sen uygulamalısın.
B) Toplantıda konuşulanlar çok çabuk unutuldu.
C) Bu kadar çalıştıktan sonra elde ettikleri hiç iç açıcı değildi.
D Dershanedeki çalışmalarından sonra biraz dinlenirdi.
E) Komşunun yaramaz çocukları gelince ev allak bullak olurdu.

11. Aşağıdakilerin hangisinde yüklemin bildirdiği işi, özne başkasına yaptırmıştır?
A) Kararları yazılı olarak bütün üyelere iletti.
B) Üşüdüğü için eve gelir gelmez sobayı yaktırdı.
C) Abur cuburu çok yiyince midesini zorladı.
D) Kazanın gürültüsünü duyunca elindekini düşürdü.
E) Sınavının kötü geçmesine hiç mi hiç aldırmıyor.

12. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi geçişlidir?
A) Onur, ünlü sanatçıların adını ezbere bilir.
B) Gelecek hafta küçük bir kasabaya gidiyordu.
C) Çocuklarla her zaman kendisi ilgilenirdi.
D) Tolga, odasındaki çiçeklere özenle bakardı.
E) Yılbaşında lapa lapa kar yağmıştı geçen yıl.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem geçişli eylemdir?
A) Böyle şeyler söylersen utanır çocuk.
B) Ömrüm bu tozlu yollarda geçti benim.
C) Problemin ne olduğunu siz de öğrenirsiniz.
D) Arkadaşına küçücük bir sorun yüzünden küsmüş.
E) Gece yarısı uyku sersemi indik trenden.

14. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi oldurgan çatılı bir fiil değildir?
A) Öğretmen bütün tanımları tek tek yazdırdı.
B) Bu olay çocukları birbirine yakınlaştırdı.
C) Bulutlar bir anda gökyüzünü kararttı.
D) Taşınınca eşyaları bir günde yerleştiririz.
E) Böyle söyleyerek artık kimseyi kandıramazsın.

15. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi geçişli, etken bir eylemdir?
A) Bu mevsimde Ankara’ya hep kar yağar.
B) Burçin’i her görüşümde seni sorarım.
C) Bizimkiler arabayla İstanbul’a gitmişler.
D) Kapılar açılınca hepimiz içeriye doluştuk.
E) Bu çiçekler Nilay ile Nesli’ye verilecek.

16. “-t, -ir, -tir (-dır) ekleri geçişsiz eylemleri oldurgan, geçişli eylemleri ettirgen yapar.”
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem, oldurgan çatılıdır?

A) İşyerine varır varmaz bu haberi doğrulatacağım.
B) Sınıfını geçerek bazılarımızı utandırdı.
C) Kısa zamanda kendisini herkese sevdirdi.
D) Yatmadan önce çocuklarına süt içirdi.
E) Bazı programları bize seyrettirmezlerdi.

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi (eylemsi) yoktur?
A) Çocuk sevgisi onun her zaman çocuk gibi kalmasını sağlayacak.
B) “Bakışı çağırır beni uzaktan” adlı şarkıyı söylemek istedi.
C) Adamlardan biri elindeki şemsiyeyi ağacın dalına asmıştı.
D) Bilmezler yalnız yaşamayanlar yalnızlık nasıl korku verir insana.
E) Benim doğduğum şehirde eşkiya korkusu vardı.

18. Bunlar, düzeni koruyan, yasaları yapan örgütler değil, düzenin korunması, yasaların işletilebilmesi için görevlendirilmiş kurumlardır.
Bu cümlede kaç eylemsi (fiilimsi) kullanılmıştır?
A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 E) 7

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde adlaşmış bir zarf vardır?
A) Parayı ödeyemezsem elektriği kesecekler.
B) İnsan, dinlenmeyi de gezip tozmayı da özlüyor.
C) Hayatın bu tür yanlarından bıkmaya başlamıştım.
D) Hatırlamaya değer hiçbir şey bulamayacağız.
E) Geçenlerde bununla ilgili bir haber okumuştum.

20. Hele bu ünlü sanatçının karikatürlerinin de olduğunu
I
görünce, onun bu yanını tanıtan bir şeyler yazayım
II III IV
istedim.
V
Bu cümledeki numaralanmış sözcüklerden hangileri eylemsidir?
A) I., II. ve III.
B) II., III. ve V.
C) I., II. ve IV.
D) III., IV. ve V.
E) I., IV. ve V.
21. “-dik ve -ecek ekleriyle yapılan sıfat fiiller (ortaçlar) iyelik ekleri de alabilir.”
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu durum örneklenmiştir?
A) Kurduğu basımevi İstanbul’da elli yıldır çalışmaktadır.
B) Filmin eleştirilecek bir yanını bulamadık.
C) Alışılmadık bir tipi vardı sınıfımıza yeni gelen çocuğun.
D) İnsan hakları, yasaların güvencesine alınmalıdır.
E) Bu aydınlanma tüm dünyada yankı yaratacaktır.

22. I. Eski bilgilerimi de hatırlamaya çalışıyorum.
II. Balık tutup kafamı dinliyorum burada.
III. Sorunlarımızı tartışarak bir sonuca varabiliriz.
IV. Bu kentte kalışının başka nedenleri de var.
V. Evde kalan eşyalara hüzünlü gözlerle baktı.
Yukarıdaki cümlelerde kullanılan fiilimsiler, türlerine göre eşleştirilirse, hangisi dışarıda kalır?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

23. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden çok fiilimsi (eylemsi) vardır?
A) Yazınsal ilişkilerin uzağında duran bir şair izlenimi veriyor.
B) Trene bindiğimde, gökyüzü bulutlanmaya başlamıştı.
C) Terk edilmiş bir köpek gibi sessizce uzaklaştı yanımızdan.
D) Bütünlük arayışı, şairi bu kitabındaki şiirlere ulaştırmış.
E) Türkiye’nin doğusunda yer alan bu bölge, dağlıktır.

24. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir ulaç (zarf fiil) ikilemesi kullanılmamıştır?
A) Onca yıldan sonra görür görmez tanıdı.
B) Ağır ağır konuşur, gürültüyle gülerdi.
C) El ele tutuşup bir oyun oynadılar.
D) Evi baştan aşağı güzelce temizledik.
E) Zaman zaman hatırladı olanları.

25. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, bir fiilimsi (eylemsi) vardır?
A) Kedicik kapının eşiğine uzanmıştı.
B) Eve geç gidilmesine çok kızar.
C) Gökyüzü sanki birden bire aydınlandı.
D) Çiçeğe biraz daha su vermelisin.
E) Bütün gün mutfakta yemek yaptı.

CEVAP ANAHTARI
1.A 2.E 3. D 4.E 5.A 6.A 7. D 8. A 9. E 10.B 11.B 12.A 13. C 14.A 15. B 16.A 17.C 18.C 19.B 20- 21.A 22.E 23.B 24.B 25. E

İlgili Terimler :
Yazar Hakkında
admin

Yazar : admin

Yazar Hakkında :

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayınız

Yorumlar
İsminiz
E-Posta Adresiniz
Yorumunuz

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.