Divan Edebiyatı Test 4

10.12.2011 tarihinde kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 0 Yorum Yapılmış.

Divan Edebiyatı Test  4
1.    Aşağıdakilerden hangisi Divan şiirinin genel özelliklerinden biri değildir?
A)    Ölçü, aruz ölçüsüdür.
B)   Nazım birimi beyittir.
C)   Dil oldukça yoğundur.
D)   “Sanat için sanat” anlayışı egemendir.
E)   Genellikle yarım ve tam kafiye kullanılır.
2.      I.    Divan edebiyatının en uzun nazım şeklidir.
         II.    Savaş, aşk, din ve ahlak konularını işler.
        III.    Olaylar çoğu zaman alegorik olarak anlatılır.
        IV.    Her beyit kendi arasında kafiyelidir.
         V.    Bu türden beş adet yazana “hamse” sahibi denir.
        Yukarıda tanıtıcı bilgileri verilen Divan edebiyatı nazım şekli aşağıdakilerden hangisidir?
A)    Kaside
B)   Gazel
C)   Mesnevi
D)   Rubai
E)   Tuyuğ
3.    Bugünkü hikaye ve romanın, Sözlü edebiyat dönemindeki destanın, Divan edebiyatındaki karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?
A)    Gazel
B)   Kaside
C)   Mesnevi
D)   Kıt’a
E)   Müstezat
4.    Şair, dünya görüşünü, felsefesini, tasavvufi düşüncelerini, maddi ve manevi aşkını en özlü nazım biçimi olan  ile söyleyebilir.  kurulan nazım biçimidir. Kafiyelenişi  benzer. Sadece dört mısradan oluşur. En büyük ustası İranlı  Türk edebiyatında  bu türün ustasıdır.
        Parçadaki bilgi yanlışlığının giderilmesi için numaralandırılmış yerlerden hangisinin değiştirilmesi gerekir?
A) I          B) II          C) III          D) IV         E) V
5.    … bir nükte, bir yergi, bir düşünce gibi özel konular işlenir. İki beyitten oluşur. Beyitler     arası konu birliği vardır. Kafiye örgüsü “xaxa” şeklindedir.
        Bu bilgilere göre paragrafın başına aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) Kıt’ada                                                   
B) Rubaide                                        
C) Tuyuğda
D) Şarkıda                                                         
E) Tardiyyede
6.    “Tuyuğ ve Şarkı” nazım biçimlerinin ortak yönü aşağıdakilerden hangisidir?
A)    Nedim’in öncülüğü yapması
B)   Halk edebiyatındaki maniye benzemeleri
C)   Kafiyelenişlerinin aynı olması
D)   Türklerin Divan edebiyatına kazandığı türler olması
E)   Son mısralarının nakarat olması
7.    Aşağıdakilerden hangisi bentlerle kurulan nazım biçimlerinden değildir?
A)   Tuyuğ
B)   Şarkı
C)   Murabba
D)   Müseddes
E)   Müstezat
8.      I.    İskendername
         II.    Hadikat’üs Süeda
        III.    Vesilet’ün Necat
        IV.    Mizan’ül Evzan
        Yukarıda eseri anılmayan sanatçı aşağıda¬kilerden hangisidir?
A)   Ali Şir Nevai
B)   Süleyman Çelebi
C)   Fuzuli
D)   Ahmedi
E)   Nef’i
9.  Bir edebiyat öğrencisi fakülte hayatı boyunca Mesnevi, Mevlid, Su Kasideki ve Mantıku’t Tayr’ı mutlaka iyice okumalı ve özünü almalıdır ki yeni nesle faydası dokunabilsin.
        Paragrafta eseri anılmayan sanatçı aşağı¬dakilerden hangisidir?
A)    Gülşehri
B)   Fuzuli
C)   Mevlana
D)   Süleyman Çelebi
E)   Ali Şir Nevai
10.  Divan edebiyatı şiiriyle ilgili olarak verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A)    Mazmun denilen kalıplaşmış benzetmelere yer verilmiştir.
B)   Şiirler nazım türlerine göre adlandırılır.
C)   Dini ve laik şiirler söylenmiştir.
D)   Şiirlerin hiçbirinde konu bütünlüğü yoktur.
E)   Şiirlerin dili ağır, şairler kuralcıdır.
11.    I.    13. yüzyıl tasavvuf şairidir.
         II.    Çağından günümüze insan sevgisini taşıyan, hoşgörülü bir kişiliği vardır.
        III.    Oğlu Sultan Veled de ünlü bir şairdir.
        IV.    Divan-ı Kebir, Mektubat önemli eserlerindendir.
        Tanıtıcı bilgiler verilen Divan edebiyatı şairi aşağıdakilerden hangisidir?
A)    Mevlana
B)   Ali Şir Nevai
C)   Nesimi
D)   Süleyman Çelebi
E)   Necati Bey
1 E 2 C 3 C 4 A 5 A 6 D 7 E 8 E 9 E 10 D 11 A
Yazar Hakkında

Yazar : admin

Yazar Hakkında :

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayınız

Yorumlar
İsminiz
E-Posta Adresiniz
Yorumunuz

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.